Vorater: espais de calma i observació plens de benestar

Es diu que el Ripollès és el bressol de l’excursionisme català, i no tenim dubte d’això. Un munt de rutes de senderisme, parcs naturals com el de les Capçaleres del Ter i del Freser, pobles d’alta muntanya… aquests i altres atractius fan d’aquesta comarca catalana l’escapada perfecta. Aquest estiu, agafa la motxilla i gaudeix de l’autèntic benestar amb els banys de bosc, excursions amb consciència, la contemplació en silenci dels paisatges o les passejades a tocar del riu Ter. Totes elles, són unes pràctiques mil·lenàries, tanmateix, oblidades, que ara tornen a tenir un pes primordial en el nostre benestar. 

D’aquí és on neix el projecte VORATER, un producte turístic de l’àmbit del benestar que vol reivindicar la gran riquesa del riu Ter i treure profit dels espais de contacte amb els cursos d’aigua per tornar a facilitar l’accés a aquest ric patrimoni fluvial. Amb només tres elements: un llibret, un mapa i una webapp gaudeix de recorreguts introspectius al voltant de les localitats de Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, uns racons especialment triats per estar-s’hi, per desenvolupar-hi les activitats relacionades i retrobar-se amb el riu Ter.

Tots ells, són espais de calma i d’observació: indrets d’alta qualitat paisatgística i sensitiva que et permeten submergir en la visita amb tots els sentits i en tres àmbits: educatiu, meditatiu i físic, per tal d’afavorir la comprensió de conceptes com reconnexió, fluir, benestar o resiliència.

Sant Pau de Segúries. Projecte Vorater.

Posa’t en marxa i descobreix els quatre itineraris VORATER, els quals cadascun disposa de cinc espais de calma i observació en cada municipi. Es tracta de recorreguts d’entre 3 i 5 km (anada i tornada), sense dificultat, pensats per gaudir individualment o en companyia. Les activitats que es duen a terme en aquests quatre recorreguts es plantegen com a parades que faciliten reflexions i dinàmiques d’autoconeixement i mindfulness en l’entorn natural. A cada espai s’ofereix la possibilitat de realitzar diversos exercicis: de moviment, de calma, d’observació i d’escriptura. A més a més, també hi haurà un seguit de lectures que t’ajudaran a preparar el cos i l’esperit de cara a l’experiència que està a punt de començar. Estàs preparat? 

L’aire pur de Camprodon

Camprodon és un poble on podràs gaudir de caminades per la muntanya, passejades tranquil·les pel passeig Maristany i excursions fresques per les ribes del riu. També hi trobem el bosc madur de la Roureda de Can Pascal, un espai de gran valor ecològic, forestal i paisatgístic, amb roures de fulla gran i molts exemplars que superen els 200 anys. Gaudeix d’un recorregut, des de la font del Vern fins a la Rovira, tot un esclat de natura mil·lenària per a posar a prova els cinc sentits i entendre el bosc i la natura en el seu estat natural i propi.

Arxiu Imatges PTCGB. Camprodon. Maria Geli i Pilar Planagumà.

Sant Pau de Segúries, un viatge en el temps

Un altre recorregut que tampoc et pots perdre és a Sant Pau de Segúries, un itinerari que transcorre per la vora del riu Ter, per l’antic camí a la Ral, des d’on serem testimonis del passat i del present i de l’estreta relació que ha existit des de fa molts anys entre la natura i l’ésser humà. Calça’t bé i fes un viatge en el temps per aquest indret de la vall de Camprodon, entre faigs, roures i castanyers.

Sant Joan de les Abadesses, un passat històric

En el cas de Sant Joan de les Abadesses l’itinerari corre paral·lel a la riera d’Arçamala fins a la seva trobada amb el Ter. Es tracta d’un recorregut per l’entorn del nucli urbà, des d’on es pot copsar de ben a prop la relació i dependència que ha existit sempre amb aquest bé tan preuat, que és l’aigua. Un itinerari on es veu clarament l’estreta relació entre l’home i la natura i on el passat de la vila encara és molt present a molts carrers, edificis a les restes de les muralles i al pintoresc Pont Vell sobre el riu Ter.

Ripoll i els seus racons naturals 

I per últim, tenim el recorregut a Ripoll, capital del Ripollès i bressol de Catalunya. A tocar del riu, comença la Colònia fabril de Santa Maria i, per tant, compta amb un protagonisme més industrial del riu, com ho testimonien la presència del tren, la resclosa, el canal i la central d’en Botei i la depuradora. Aquest recorregut disposa de racons naturals capaços d’acollir punts de calma, meditació, observació i, fins i tot, escriptura.

Arxiu Imatges PTCBG. Monestir de Santa Maria de Ripoll. Raimon Casals.

Vine i gaudeix del so de l’aigua, el cant dels ocells o la remor de les branques de la comarca del Ripollès. Un espai natural que aporta benestar i millora la salut integral de les persones. En definitiva, aquí t’espera una experiència a la natura que millorarà la teva qualitat de vida. A què esperes?