Un recorregut per les vil·les termals, una font de benestar 

Des de fa mil·lennis, l’aigua és una font de benestar i un dels secrets per tenir cura del cos i la ment. Els grecs i els romans van introduir l’ús de l’aigua com a element terapèutic i la passió s’ha transmès de generació en generació fins a arribar als nostres dies. 

Els beneficis terapèutics dels balnearis i les aigües termals són coneguts des de l’època de l’Antiga Roma. De fet, alguns dels balnearis més antics es van reconstruir a partir d’antics centres termals construïts pels romans. Com bé saps, els seus efectes terapèutics són molts i variats com per exemple: ajuden a combatre el dolor puntual o crònic, beneficien el nostre sistema digestiu, tracten les diverses afeccions dèrmiques, ens ajuden a netejar els pulmons de la contaminació ambiental i ens ajuden a combatre l’estrès i l’esgotament mental. És per aquest motiu que, avui, volem donar protagonisme a la importància del turisme termal i fer que sigui un tipus de turisme atractiu per a totes les edats i també per a qualsevol època de l’any. 

Catalunya compta amb molts balnearis on podràs descobrir l’autèntic significat de la paraula benestar, on s’ofereixen serveis professionals de quiromassatge, d’estètica corporal i facial o programes específics de balneoteràpia. A més, alguns municipis catalans han fet de les aigües termals i mineromedicinals una manera de viure i entendre la vida com: Caldes d’Estrac, Caldes de Malavella, Caldes de Montbui, La Garriga, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm i Santa Coloma de Farners. Tots ells, posen al teu abast centres termals que pots combinar amb descobertes de patrimoni cultural, visites a l’entorn natural, activitats d’oci i bona gastronomia. 

Els 12 municipis termals d’arreu de Catalunya: Caldes de Montbui, Caldes de Malavella, Caldes d’Estrac, El Vendrell, La Garriga, Les, Montbrió del Camp, Naut Aran, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Sant Hilari Sacalm i Vallfogona de Riucorb, s’han agrupat per formar l’Associació de Viles Termals de Catalunya, una entitat que aposta per posicionar el caràcter i el valor de les aigües mineromedicinals, promocionar els recursos turístics i termals de les vil·les i, finalment, crear una plataforma o grup d’influència per defensar els interessos d’aquest sector clau en àmbits com el sanitari o el turístic.

Si tens ganes de gaudir d’un turisme de relaxació i ple de benestar, et convidem a visitar algunes de les vil·les termals més importants del territori gironí com Caldes de Malavella, Sant Hilari Sacalm o Santa Coloma de Farners. N’has visitat alguna? Continua llegint i no et perdis tot el que et poden oferir si vols aconseguir un descans reparador.

Caldes de Malavella, és una de les localitats que manté una estreta relació amb les aigües termals i mineromedicinals, ja que compta amb tres indrets on aflora l’aigua termal a una mitjana de 56ºC-60ºC: el Puig de les Ànimes, el Puig de Sant Grau, on hi ha el monument de les Termes Romanes i el Puig de les Moleres.

Arxiu Imatges PTCGB. Balneari Vichy Catalan Caldes de Malavella. Karel Noppe.

Els seus carrers, places i jardins són plens d’elements patrimonials que reflecteixen un llegat històric forjat a través de l’estret vincle entre aquestes aigües i els seus vilatans: les fonts d’aigua termal, els Balnearis, les cases modernistes, els espais de passeig… I el centre museogràfic Espai Aquae on s’exposa el procés de formació i la importància d’aquestes aigües miraculoses.

L’aigua termal de Caldes de Malavella és curativa i apropiada per al tractament de malalties reumàtiques, dispèpsies, hepatitis, fractures, ferides, i al mateix temps són recomanades per tal de regular les alteracions de l’aparell digestiu, urinari i circulatori. Aquests tractaments es poden seguir tant des dels Balnearis, com des de les fonts públiques, com enduent-se el tractament a casa prenent l’aigua termal d’alguna de les quatre embotelladores.  

Arxiu Imatges PTCGB. Balneari Vichy Catalan Caldes de Malavella. Maria Geli i Pilar Planaguma.

Una altra destinació que no et pots perdre és Sant Hilari Sacalm. Un indret on no passaràs mai set, ja que és “la vil·la de les cent fonts”, totes d’aigües mineromedicinals. Algunes de tan conegudes com la font Picant, la font d’en Gurb, la font Vella, la font del Serrat o la font del Ferro. Deixa’t portar per l’encant d’un entorn natural on tens molt per descobrir i per la singularitat d’una població que t’acollirà amb els braços oberts. Descobreix paratges, tradicions i tot allò que els boscos protectors de les Guilleries ens regalen perquè en gaudim amb calma, amb tu.

Arxiu Imatges PTCBG. Sant Hilari Sacalm. Vilar Rural Sant Hilari.

I per últim, podem dir que Santa Coloma de Farners és la capital de la Selva, la capital de l’aigua. Rieres i rierols, gorgs, fonts, termes i banys… Aquí gaudiràs de l’aigua de moltes maneres diferents. Pots començar el dia fent un glop a la font de Sant Salvador o a la font Picant. Omple la cantimplora per pujar al castell de Farners. Per descansar, submergeix-te en les aigües medicinals de les termes del poble. I, per acabar, què et sembla fer nit al balneari?

No esperis més! És moment d’escoltar el teu cos i deixar-te portar pel benestar que ofereixen les aigües termals i els seus beneficis terapèutics, tant físics com psíquics. T’animes  a viure una experiència única entre aigües?