Tècniques per reduir l’estrès

L’estrès acostuma a ser un fenomen complex, especialment en l’entorn laboral, en el qual entren en joc variables del lloc de treball i de l’organització, però també les expectatives de cada persona i la seva capacitat d’afrontar les situacions complexes. I aquesta paraula té el seu sentit, ja que l’estrès prové d’un mot grec que significa ‘estrènyer’.

Per tant, en casos extrems, cal consultar un expert si no es vol acabar patint el que es coneix com a burnout o síndrome de la persona cremada. També és indispensable visitar un psicòleg quan l’estrès és conseqüència d’una situació traumàtica, ja que cal la intervenció d’un professional per reduir el patiment i tractar el problema des de l’arrel. Viure sota la tensió i la pressió de l’estrès desmillora la teva qualitat de vida i pot afectar també els teus éssers més propers.

L’estrès és una reacció de l’organisme per afrontar una situació que es percep com a amenaçadora.

Moltes persones creuen que per relaxar-se només cal seure davant del televisor i no fer res després d’un dia esgotador. Com ja podem imaginar, aquesta estratègia ens pot ajudar un dia, potser dos… No obstant això, les autèntiques tècniques de relaxació per alleujar l’estrès van més enllà d’un sofà i mirar la televisió o de navegar per Internet.

Com bé sabem, experimentar un cert nivell d’estrès és necessari per a la vida: per despertar la creativitat, per fomentar l’aprenentatge i per a la pròpia supervivència. L’estrès passa a ser perillós quan s’escapa del nostre control i interromp l’estat saludable d’equilibri que el sistema nerviós necessita.

Aquest trastorn pot generar diverses conseqüències a la teva salut com ara: depressió, úlceres, pressió arterial alta, reducció del desig sexual i sobrepès.

Hi ha tècniques efectives que poden ajudar-te a alliberar-te d’aquest mal terrible i oblidar-te de l’estrès:

  • Riure pot ser la millor medecina per combatre’l. Una bona pel·lícula, un bon llibre, conversar amb els amics o la família… tot allò que faci riure sempre és una bona teràpia.
  • Fer esport de manera regular ajuda a controlar l’estrès mitjançant l’alliberament de substàncies neuroquímiques com la neropinefrina.
  • Un esmorzar sa. El menjar que ingereixes en l’esmorzar pot afectar directament la manera de controlar l’estrès i l’ansietat.
  • Tothom sap que l’estrès pot provocar problemes de son, i la manca de son també pot provocar estrès. Així doncs, dormir de manera adequada és necessari perquè la ment i el cos estiguin descansats.
  • Escoltar música durant trenta minuts pot ajudar a relaxar-te i a abaixar els nivells d’estrès, a més de millorar la teva freqüència cardíaca i els nivells de cortisol.
  • Recuperar el teu sentit del control i adoptar una actitud positiva enfront de l’estrès pot ajudar-te a superar les situacions més complicades.
  • La pràctica del ioga i les tècniques de respiració ajuden a reduir l’estrès.
  • La pràctica del mindfulness millora la qualitat de vida de les persones, perquè ensenya l’habilitat de ser conscient i ajuda a conrear nivells d’atenció i compassió més profunds.
  • Els beneficis d’un massatge relaxant. Aquesta teràpia és una de les més agradables i efectives per reduir l’estrès.

Anima’t i practica els consells que més et convinguin. Tracta de relaxar-te i evita que l’estrès s’apoderi de la teva vida.