Soundscape Bany de Bosc amb la Cooperativa Sèlvans a Caldes de Malavella

Des del Club de Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona arriba un nou Soundscape a la col·lecció.

En aquesta ocasió ens hem traslladat fins al bosc de Can Fornaca (Caldes de Malavella) per a viure l’experiència d’un bany de bosc acompanyats per la Cooperativa Sèlvans.

L’objectiu amb aquest Soundscape és poder connectar amb la natura a través dels sons, tal com ho faríem en un bany de bosc, amb la diferència que en aquest cas percebem l’entorn només per l’oïda sense haver de moure’ns de casa.

Fer un bany de bosc a la tardor és un regal per als ulls, en aquesta època de l’any podem percebre una varietat de paisatges forestals on la majoria d’ells compten amb la presència d’arbres de fulla caduca que combinats amb la vivesa dels arbres de fulla perenne enriqueixen els colors i els contrastos. És cert que a través de la oïda no podem percebre els colors ni les olors de la molsa amarada d’aigua o els aromes de les fulles en descomposició, però escoltant el caminar lent, el silenci, la respiració conscient i el so de la natura podem arribar a imaginar tots els seus beneficis a través de la resta dels sentits.

Qui són Cooperativa Sèlvans?

L’Associació Sèlvans neix com un grup de persones que, sense ànim de lucre, treballen conjuntament amb la missió principal de conservar el patrimoni forestal més singular i de més alt valor natural, el que podríem considerar el “nucli antic” dels boscos.

A través de la Cooperativa es treballa de forma cooperativista per apropar les persones a la natura per així gaudir de tots els seus beneficis.

Encara que la majoria de les persones que s’interessen  per aquest servei són dones majors de 45 anys, les seves activitats estan pensades per a qualsevol persona a títol individual, grups, empreses, col·lectius educatius o grups amb necessitats i requeriments concrets.

El seu principal servei és els Banys de Bosc com a producte ecoturístic de benestar així com programes basats en itineraris terapèutics dins l’entorn de la seva pròpia Xarxa de Boscos Terapèutics.

Els boscos que formen part d’aquesta xarxa estan sotmesos a una auditoria que segueix una metodologia pròpia que l’associació Sèlvans ha creat per poder valorar els boscos i afegir-los o no al seu catàleg de ‘boscos terapèutics’ els quals es caracteritzen per un seguit d’atributs que ens permetran sentir tota la seva essència i beneficiar alhora la nostra salut i benestar. 

Arxiu d’imatges PTCBG – Cooperativa Sèlvans

Mitjançant aquest passeig per Can Fornaca, el qual forma part d’aquesta Xarxa de boscos terapèutics, podrem sentir la pau i tranquil·litat que es respira en aquest espai natural i viure un moment de benestar i serenitat a través d’aquest nou Soundscape.

L’objectiu de la Cooperativa Sèlvans segueix essent apropar les persones a la natura i per això treballa amb noves propostes terapèutiques de Banys de Bosc, enfocades a aquelles persones que estan patint diferents patologies com poden ser l’estrès, l’ansietat i trastorns depressius lleus.

La necessitat de les persones a establir aquest contacte amb la natura els anima a seguir treballant per tal que les persones puguin entrar als boscos i conèixer el seu valor més enllà dels productes que s’hi van a recollir (llenya, bolets, castanyes…). 

La tendència és oferir experiències vivencials en espais propers i aprendre a valorar els espais naturals que tenim a prop i que sovint en desconeixem les seves propietats.

Quins són els beneficis d’un bany de bosc?

Els banys de bosc consisteixen en passejades tranquil·les en silenci i en lentitud entre boscos amb elements de maduresa, en grups petits i mitjançant guiatge.

És una manera de connectar amb la natura de forma conscient, una descoberta per a moltes persones que consideren que hi ha un abans i un després quan es realitza un bany de bosc.

S’han fet estudis científics que han constatat els beneficis fisiològics i psicològics que ens pot aportar el fet de passejar pels boscos.

Pel que fa als beneficis fisiològics és sabut que una activitat com aquesta pot ajudar a reduir l’estrès, els nivells de pressió arterial i l’activitat nerviosa simpàtica. Ajuda també a augmentar l’activitat nerviosa parasimpàtica i el sistema immunològic a través de l’augment del nombre de cèl·lules antitumorals.

Arxiu d’imatges PTCBG – Cooperativa Sèlvans

Amb relació als beneficis psicològics podem parlar d’una disminució significativa de l’ansietat i la fatiga, l’augment de l’energia i l’atenuació dels dolors crònics i d’insomni.

Passejar pel bosc a través de l’oïda

En aquesta ocasió, a través d’aquest Soundscape podrem escoltar els sons del bosc a la tardor, i encara que no ho podem fer amb tots els sentits, aquest pot ser un bon recurs per a tranquil·litzar la ment, deixar anar la imaginació de qui escolta i, visualitzar-se en un bosc, rescatar un record o una experiència viscuda.

Els sons que hem gravat en aquesta època de l’any són una combinació dels sons animals i vegetals en el sentit més ampli del terme, recorden que la vida segueix, malgrat el fred, encara que el dia sigui curt i el sol ja no escalfi. El ritme de la natura és allà.

Cada estació de l’any destaca per una qualitat o altra, els sons de cada època de l’any ens podrien ajudar a transportar-nos al bosc i sentir l’entorn amb les característiques de cada moment.

El silenci de l’hivern ens faria percebre la natura adormida, el sol entre els arbres nus que arriba fins als racons més profunds; els sons dels animals i la vegetació de la primavera ens transmetria  l’esclat de vida i l’energia del bosc en aquesta època, rodejant-nos d’escalfor i canviant-nos l’estat d’ànim; o el so de les fulles i els grills de l’estiu, que ens farien percebre el bosc com a un refugi d’ombra i calma on se senten les olors dels arbres i les flors que ens regalen els seus primers fruits.

Cada època de l’any ens ofereix una experiència diferent als boscos, per això no ens pot costar entendre com un Bany de Bosc o un itinerari a través d’un bosc terapèutic ens pot aportar tants beneficis a la nostra salut i benestar.

Amb aquest Soundscape que també podreu escoltar a través de iTunes i Spotify, podeu connectar amb la natura acompanyant un moment de meditació o simplement aconseguir la serenor que tant ens fa falta aquests dies escoltant els sons del bosc.