Ara més que mai és important cuidar el nostre sistema immunitari i prendre certes mesures per tal de mantenir-nos saludables. A banda de totes les recomanacions d’higiene i seguretat que hem de seguir per protegir-nos, és vital prendre consciència sobre com ha de ser la rutina diària per cuidar el nostre sistema immunitari, i entendre com aquesta pot influir en la nostra salut i benestar.
Mantenir-se actiu és una de les principals recomanacions, ja que l’esport ajuda als anticossos i als glòbuls blancs a circular amb més rapidesa i combatre amb més facilitat qualsevol malaltia. Fer exercici o mantenir el nostre cos actiu també disminueix les hormones de l’estrès. Hi ha un vincle molt estret entre l’estrès, la salut immunològica i la salut mental i, per tant, és necessari evitar que ens debiliti. Dormir bé també és un reforç natural del sistema immunitari de manera que és important trobar moments per descansar i reiniciar el nostre cos.
Un aspecte fonamental en el qual ens volem centrar és la importància de l’alimentació per a les defenses. El 80% del sistema immunitari es troba a l’intestí, així que quan aquest està sa podem evitar, prevenir i combatre les infeccions més ràpidament i eficaç. Per sort, la nostra dieta mediterrània compta amb productes molt beneficiosos per al nostre cos i la nostra salut. Us convidem a descobrir com la cuina influeix en el nostre sistema immunitari a partir de les recomanacions dels experts en nutrició Matthias Hespe i Marta Romaní.
La cuina macrobiòtica
En Matthias Hespe compta amb vint anys d’experiència impartint classes de cuina saludable a través de tallers personalitzats i en grup a l’EspaiCuinarSa de Girona. Una de les seves especialitats és la cuina macrobiòtica: ‘’Un consell molt important per reforçar el sistema immunitari és cuidar bé la flora intestinal a través de la cuina macrobiòtica’’ Aquest tipus de dieta està basada en la filosofia oriental i el seu objectiu és aconseguir i conservar la salut personal. A banda d’utilitzar productes que tenen un efecte qualitatiu sobre el nostre cos, també ajuda al desenvolupament del caràcter, de la consciència i la personalitat, amb la finalitat d’aconseguir la llibertat personal i l’alegria.
D’aquesta manera, hem de tenir en compte que cada aliment té un efecte o un altre al nostre cos i per tant cal ser conscients dels productes que utilitzem: si aquests tenen un efecte moderat i són de producció ecològica el nostre cos podrà conservar la salut més fàcilment. Introduir certs aliments o condiments a la nostra dieta és fonamental per a millorar el nostre sistema immunitari.

Segons Matthias Hespe, cal consumir bons aliments per nodrir els bons bacteris del nostre cos, i això ho podem aconseguir sobretot a través dels prebiòtics. Aquests, els trobarem en aliments com l’all, el porro, la ceba, els espàrrecs, les cols, les carxofes, la xicoira, la carxofa de Jerusalem (o topinambur), les amanides de cereals (arròs o pasta) o les patates, que contenen midons resistents i que són igualment prebiòtics.
Un altre prebiòtic molt potent que s’utilitza en aquesta cuina és el kuzu, un midó que s’obté d’una arrel de gran mida que penetra a la terra a gran profunditat i prové de la planta pueraria lobata, que pot trobar-se als boscos d’Àsia i Amèrica del nord. És un midó de major qualitat que el de blat, blat de moro o patata i s’utilitza molt habitualment en la cuina japonesa. Aquí trobareu algunes receptes de Matthias Hespe amb aquest ingredient, per descobrir en primera persona per què és considerat un aliment terapèutic.
A banda del seu efecte positiu en la salut, cal destacar que aquest la cuina macrobiòtica és més sostenible per al nostre entorn i la nostra societat. Recordeu que si voleu realitzar un taller a l’EspaiCuinarSa podeu contactar amb Matthias Hespe a través de la seva web on també trobareu tota la informació que necessiteu.
Menjar amb consciència plena
La Marta Romaní és especialista en salut, benestar i nutrició. Des de sempre, ha considerat que la millor manera de cuidar el nostre cos és escoltant-lo. ‘’Cal deixar espai al propi organisme perquè pugui digerir, assimilar nutrients, regenerar-se i desintoxicar-se . Ell ho sap molt bé tot sol si li deixem espai’’

Quan la Marta parla d’espai es refereix simplement a no estar ingerint tot el dia, es vital donar descans a l’organisme, per fer-lo eficient. Alimentar el nostre cos amb aliments reals i quan sentim gana real.
Aquests aliments són els que provenen directament de la terra i no han patit cap processament de la indústria. Si som capaços de basar la nostra alimentació en aquests aliments i tenir en compte la diversitat en el gènere i els colors, tindrem molts punts per estar ben nodrits i enfortir alhora el nostre sistema immunitari.
Alguns dels aliments bàsics que destaca la Marta Romaní per potenciar la nostra immunitat són la farigola, l’all negre, el pròpolis, l’orenga, la llimona, el kèfir d’aigua i els bolets de soca. Tampoc podem oblidar la gastrobotànica: per a ella les plantes silvestres, les flors i altres espècies aromàtiques que creixen al nostre entorn presenten un gran nombre de nutrients com minerals, vitamines i fitoquímics que en molts casos són terapèutics i beneficiosos per a la nostra salut.
Si vols conèixer més sobre la Marta Romaní i els seus tallers visita la seva web.
Directe de la natura al nostre sistema immunitari.
Quins són els micronutrients necessaris per enfortir el nostre organisme i d’on els traiem?
● Zinc: Aquest mineral intervé en nombroses reaccions fisiològiques, entre elles immunològiques i s’aconsella incloure’n fins a 15 mg diaris en la ingesta d’una persona adulta. El trobarem en aliments com les carns vermelles, els cereals, els llegums, els productes làctics, els fruits secs i el marisc.
● Seleni: Participa en la reproducció, en la funció de la glàndula tiroidea, la producció d’ADN i la protecció del cos davant algunes infeccions. El trobarem en aliments com les carns d’au, els ous i els cereals.
● Vitamina C: A banda d’ajudar a protegir les cèl·lules del nostre cos i produir col·lagen, també contribueix al bon funcionament del sistema immunitari i de protecció de l’organisme. La trobarem en fruites cítriques com les taronges, el pomelo, el kiwi, el bròquil o les maduixes.
● Vitamina D: Contribueix a la bona salut dels ossos del nostre cos i a absorbir el calci dels aliments. La trobarem en peixos grassos com el salmó, la tonyina, el formatge i el rovell de l’ou.
● Vitamina B: Ajuda al bon funcionament dels enzims, a obtenir energia per al cos i també contribueix a la salut neuronal i dels globus sanguinis. La Vitamina B la trobem en peixos, aus, patates, ous, llet i algunes verdures i hortalisses, entre d’altres.

Si aquest hivern voleu reforçar el vostre sistema immunitari, a banda de mantenir-vos actius, controlar l’estrès i descansar bé, no oblideu la importància de seguir una dieta saludable i equilibrada. Ara ja sabem les principals recomanacions dels nostres experts i quins són els micronutrients que ens demana el nostre cos i on trobar-los. És el millor moment per cuidar-nos!