Què és el dejuni intermitent? Beneficis i consells dels experts

El dejuni intermitent és un nou concepte d’hàbits alimentaris que en els darrers anys ha despertat l’interès de moltes persones que busquen millorar el seu benestar cuidant l’alimentació, i ha passat a ser una de les principals tendències relacionades amb la nutrició saludable.

Com funciona?

Fer dejuni intermitent consisteix bàsicament en alternar períodes en què es menja de manera habitual amb períodes en què la ingesta calòrica és pràcticament nul·la o molt restringida, ja que es limita només al consum de líquids poc calòrics com cafè, tes i infusions. 

Hi ha diverses maneres d’implementar aquesta pràctica en el nostre dia a dia. Per tal d’escollir quina és la més adient i beneficiosa per a nosaltres caldrà tenir en compte diferents variables com lactivitat física que realitzem, l’edat, el gènere i les nostres condicions de salut.

Una de les rutines més practicades és el “dejuni intermitent 16/8”, que consisteix a intentar estar en dejú durant setze hores al dia i menjar només durant les altres vuit restants, repetint el mateix cada dia de la setmana. També existeixen altres variacions que distribueixen de manera diferent les hores de dejuni, com ara 12/12 o 18/6, però la més popular és la 16/8, ja que ens permet concentrar els àpats durant part del dia i aprofitar les nits dins el període en dejú.

D’altra banda també hi ha qui practica el que es coneix com “dejuni intermitent 5:2”, que es basa en alternar períodes més llargs, de diversos dies. A trets generals, consisteix a menjar el que es vulgui durant cinc dies i consumir un nombre reduït de calories diàries durant dos dies no consecutius, els dies de “dejuni”.

En ambdues modalitats, durant els períodes de dejuni es poden prendre, com hem comentat anteriorment, líquids poc calòrics com el cafè, tes i infusions. En aquest sentit, Marta Romaní, experta en nutrició saludable i conscient, ens recomana el consum d’herbes depuratives com el boldo, desmodium, dent de lleó, card marià i l’ortiga i en especial les hepàtiques, ja que ajudaran el fetge en la tasca d’eliminació de toxines.

Hotel Rural Resguard dels Vents – Javi Cabrera

 Quins són els beneficis del dejuni intermitent?

Estudis publicats al Proceedings of the National Academy of Sciences i a l’American Journal of Clinical Nutrition diuen que reduir de manera considerable la ingesta de calories en dies alterns pot ajudar a perdre pes, però també a millorar el metabolisme i possiblement a allargar l’esperança de vida.

Un dels efectes més interessants del dejuni intermitent és la resposta del cos, ja que s’observa una baixada dels nivells de sucre i d’insulina en sang. Això pot ser beneficiós per prevenir la diabetis i altres malalties cardiovasculars. Aquesta disminució de la insulina en sang és un efecte de la pèrdua de pes i de la reducció del consum d’energia. 

Aquesta rutina d’alternar àpats i dejú també ajuda a reduir la pressió arterial, la inflamació i l’estrès oxidatiu, ja que quan metabolitzem els aliments es genera oxidació i radicals lliures. També ens pot protegir contra malalties neurodegeneratives i contribueix a tenir un metabolisme fort i saludable.

És important tenir en compte que no es tracta de passar gana ni de privar al nostre cos de nutrients. Hem d’estar atents als senyals que ens envia el nostre cos, i adaptar-nos al que ens demana en cada moment. Moltes persones afirmen que, després d’unes setmanes amb aquesta nova rutina, se senten més lleugeres i que, un cop s’hi han acostumat, els seus nivells d’energia i el seu estat d’ànim milloren.

Recomanacions dels experts

Per tal que aquesta dieta funcioni cal insistir a cuidar no només les quantitats que mengem, sinó també el tipus d’alimentació. Molts estudis i experts que validen el dejuni intermitent amb l’objectiu d’aprimar-se o millorar el nostre estat de salut, destaquen la necessitat d’acompanyar-lo sempre d’una nutrició i hidratació adequada. La dieta mediterrània és una bona base per tal de consumir aliments saludables.

Marta Romaní considera aquest tipus de dieta com un mètode per optimitzar el nostre organisme. ‘’Adaptar-se al dejuni intermitent posarà el nostre organisme en mode d’autofàgia (“menjar-se a si mateix”) aconseguint l’eficiència màxima, Ja que recicla tot el que pot i alhora es desfà de tot allò que no necessita.’’ Mobilitzar el greix estancat ens permetrà mobilitzar toxines i en aquest moment serà de vital importància una bona hidratació, bevent molta aigua i sense oblidar les infusions depuratives.

Matthias Hespe de l’Espai Cuinar Sa, expert en cuina saludable, també destaca dos aspectes fonamentals que tal tenir en compte per a l’optimització d’aquest tipus de dejuni i en general per a qualsevol mena d’hàbit alimentari: per una banda ens recorda la importància del control de la quantitat de menjar en cada àpat i, per l’altra, insisteix en la importància d’una correcta masticació i consciència de cada mossegada quan mengem. 

El més important però, com sempre abans de començar una nova dieta o fer un canvi radical en l’alimentació, és consultar-ho amb un metge o especialista en nutrició. Podeu consultar amb Marta Romaní a través d’una sessió personalitzada o diverses propostes de formació online i presencial. A l’Espai Cuinar Sa de Mattias Hespe també us poden assessorar amb una consulta privada i una oferta àmplia de tallers.

La salut i el benestar personal han de ser la nostra prioritat i per això cal informar-se bé de què pot ser o no beneficiós pel nostre organisme i les nostres necessitats particulars, i amb l’ajuda dels professionals, aprendre com podem integrar nous hàbits com el dejuni intermitent de la manera més adient.

Hotel Spa Terraza – Javi Cabrera