Per una vida més lagom

Segurament molts haureu sentit a parlar del concepte danès hygge com una filosofia de vida popularitzada en els últims anys que promou la comoditat i felicitat. La seva essència centrada en moments de satisfacció específics li ha generat alguns detractors. Sembla que el temps de hygge ja ha acabat i ara toca promoure el lagom suec. Sí, un concepte ideat per aquells suecs sans, feliços i uniformement atractius.

Excés és una paraula que defineix bé el nostre estil de vida actual. En un món de contrastos i contradiccions, lagom (pronunciat: laaau-gum) aposta per la moderació i l’equilibri, és a dir, per terme mig. Un pot pensar que la moderació no és sexy i que unes vacances sense excessos no són vacances, o que un sopar amb la família, si no és copiós no val la pena. El concepte de lagom busca l’equilibri perquè les persones es diverteixin, però que al mateix temps es mantinguin saludables i satisfetes. És un terme mig entre l’excés i el minimalisme.

“No massa, no massa poc, simplement correcte”

La paraula lagom significa “no massa, no massa poc, simplement correcte” i pot ser aplicada en tots els aspectes de la nostra vida. Des del cafè que ens prenem pel matí, fins a la conciliació de la vida laboral i familiar. La paraula deriva d’un escurçament de la frase “Laget om”, que literalment significa “al voltant de l’equip”. Lagom és per tant “la mitjana, el mig, l’apropiat”.

És ben sabut que als víkings els agradava beure. L’hidromel, la seva beguda preferida, se servia en un mateix recipient i es passava de mà en mà, de manera que moltes vegades no tots arribaven a prendre’n un glop. Per què? Perquè no tots prenien una quantitat lagom d’hidromel. La base de lagom és la satisfacció, en la mesura que les coses són suficients tal i com són. Els suecs diuen “lagom är bäst“, que significa “la quantitat correcta és la millor”.

“La quantitat correcta és la millor”

Aquesta idea de moderació com una virtut és una cosa molt arrelada en les societats escandinaves. Des de les hores de treball, fins a les seves interaccions socials, la seva moda o el seu disseny de mobles. Per als suecs lagom és un estil de vida, un hàbit de ment. Anhelar una vida més justa, més simple, que et faci més content i en la que es promou el bé social per sobre del bé individual.

En un món on tot és accessible, lagom esdevé un bon antídot. Una oportunitat per apagar i desconnectar i deixar de revisar constantment el nostre telèfon per estar contínuament connectat. Aquesta filosofia ens permet trobar la quantitat de temps adequada per relacionar-nos amb el món sense arribar a sentir-nos aclaparats.

Viure una vida lagom ho fa tot més simple, et facilita el trobar un punt d’equilibri per ser feliç i tenir menys estrès. I recorda, és en les coses més simples on podem trobar les majors alegries.