Menjar amb consciència plena

Ha nascut una nova filosofia alimentària que revoluciona la nostra manera d’alimentar-nos; es tracta de la nutrició conscient o mindful eating, la qual es basa en la relació entre les emocions i l’alimentació; els que la practiquen ho fan amb l’objectiu de gestionar situacions d’estrès a través d’una alimentació equilibrada. La pràctica d’aquesta tendència en molts casos també ens pot fer perdre pes, però en cap cas és una dieta puntual que tingui únicament aquest objectiu; estem parlant d’una millora d’estil de vida que, segons els especialistes, pot suposar un canvi radical en la nostra salut i aportar benestar a cos i ment.

La nutrició conscient ens fa mirar cap endins i preguntar-nos per què estem menjant cada cosa en cada moment. Ens fa replantejar si realment tenim gana o més aviat estem ansiosos per quelcom que ens ha passat i com a conseqüència mengem compulsivament per gestionar aquest estrès. O si escollim realment els aliments que el nostre cos necessita o mengem per inèrcia el que tenim hàbit de menjar a cada àpat del dia. Aquesta tendència ens convida a parar un moment abans de posar-nos un aliment a la boca, ens planteja qüestions noves que no ens havíem fet mai. La pregunta principal que ens hem de fer per començar és: com em sento?, què és el que necessita el meu cos?, d’aquí la gestió integral d’aquesta filosofia nutricional on el benestar psicològic és el pilar fonamental.

Un dels arguments principals dels seguidors i practicants de la nutrició conscient és que socialment ja tenim uns hàbits alimentaris inculcats, i que aquests no sempre són positius per al nostre benestar. Mengem quatre àpats al dia, basem la nostra dieta en hidrats de carboni i proteïna animal, ingerim cada dia molts aliments processats i el sucre refinat és un habitual de la nostra rutina quotidiana. 

Des d’aquesta filosofia alimentària es recomana basar la nostra dieta principalment en vegetals, fruita, fruita seca, llavors i germinats. Opcionalment i de manera puntual, també s’afegiran aliments com ous ecològics, carn i peix ecològics, pseudocereals, llegums i cereals (preferiblement sense gluten). Les quantitats i els ingredients recomanables per a cada persona s’escolliran segons les necessitats personalitzades per a cadascú: estat de salut, edat, hàbits o filosofia, observant qui som i com ens sentim hauríem de saber què necessita realment el nostre cos en cada moment.

‘Pla Reseteja’t’ de Marta Romaní

La Marta Romaní és una empordanesa apassionada pel món de la salut i el benestar a través dels aliments i la connexió amb la natura. Des de l’Hotel Arkhé, aquesta experta en nutrició plasma la seva filosofia de la nutrició conscient i ofereix estades amb esmorzars saludables i / o amb tallers integrats, entre altres activitats com àpats per encàrrec

El mes de novembre, ofereix el ‘Pla Reseteja’t’, una activitat que es basa en tres setmanes de consells, receptes i seguiment grupal amb l’objectiu de nodrir-se millor, connectar amb el cos i aprendre a detectar el que aquest necessita. L’objectiu del ‘Pla Reseteja’t’ no és fer una dieta puntual, sinó agafar uns hàbits d’alimentació nous que es puguin mantenir en el temps, proporcionant a tots els que ho experimentin un major benestar de cos i ment. El nou curs començarà el mes de novembre i per inscriure’s cal contactar amb la Marta Romaní.

Aprendre a observar-nos és una de les claus per al nostre benestar. Però segons l’empordanesa també és molt important la nostra alimentació i el coneixement dels ingredients que ingerim, així com saber què ens aporta cadascun d’ells.

“Vivim en una societat sobrealimentada i desnodrida alhora”, expressa l’experta en nutrició. Fa aquesta afirmació quan es refereix a la tendència social que, segons ella, ens fa molt dependents dels hidrats de carboni i els sucres. “Aquest fet ens fa esclaus d’haver de menjar cada tres hores”, afirma, “mentre que amb un altre tipus de nutrició haurem de menjar menys sovint, sense malgastar tanta energia fent la digestió constantment i sentint-nos molt millor en general”, afegeix. Amb una nutrició conscient i amb control dels ingredients que ingerim, està convençuda que aconseguirem ‘tornar als nostres orígens’, en el sentit que podrem adaptar-nos a una flexibilitat metabòlica per no haver de necessitar els sucres com a font d’energia.

L’ajuda d’un expert i els consells que aquest ens pot oferir seran de gran utilitat per posar a la pràctica la filosofia de la nutrició conscient. Els avantatges de la vida amb consciència plena (mindfulness) ja tenen molts adeptes arreu del món; ara també podem aplicar aquesta tendència a l’alimentació i beneficiar-nos dels seus efectes en el cos i la ment.