L’art i la pintura com a mètode de benestar

Des de sempre ens han dit que l’art té la capacitat de curar l’ànima i alegrar el cor. Fins i tot l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut que hi ha una relació estreta entre l’art, la salut i el benestar i que l’artteràpia és una eina efectiva pel tractament de patologies associades a la salut mental.

L’art arriba a nosaltres de moltes maneres i el captem a través dels diferents sentits, però sigui quina sigui la seva forma d’expressió, aquesta disciplina consisteix en una emoció que emergeix al món a través del color i les formes i ens ajuda a connectar amb nosaltres mateixos, ajudant-nos alhora a reduir l’estrès i a superar determinats problemes interns.

Existeixen moltes maneres d’entendre l’art i moltes subcategories dins d’aquesta disciplina, però nosaltres ens hem volgut centrar en els beneficis de la pintura en el nostre benestar.

Molt més enllà dels pinzells

Moltes vegades el dia a dia i la rutina de les persones no ens permet expressar els nostres sentiments, i això passa cada vegada més a la nostra societat. La pintura, i de fet l’art en general, ens humanitza i ens ajuda a comunicar-nos a través d’un llenguatge molt diferent i personal. Aquesta falta de comunicació diària pot generar molts inconvenients a la nostra salut i per això a través de la pintura podem trobar una eina que ens ajuda a canalitzar totes aquestes emocions que sovint ens guardem.

La pintura ens distreu dels nostres problemes i fa sortir l’estrès d’una forma tangible, de manera que podem identificar millor els nostres sentiments i augmentar la nostra capacitat d’expressió. Aquestes emocions que sorgeixen al món exterior formen part del nostre món creatiu i, si aconseguim fer-les fluir, podrem crear una gran harmonia entre el cor i la ment, la qual cosa ens porta a experimentar felicitat, amor, empatia i pau.

Sovint vivim tan de pressa que no ens adonem de la importància d’aturar-nos i escoltar el que el nostre cos necessita, i això ens dificulta arribar a aquest estat de relaxació, un estat al qual podem arribar-hi a través d’un llenç en blanc i que si practiquem de forma continuada ens ajudarà a trobar el benestar emocional, orgànic, energètic i espiritual que el nostre cos i ment necessita. Si és cert que aquesta pràctica demana certa paciència i temps, això ens ensenya a saber esperar, escoltar i apreciar el silenci, en resum, a tenir prudència i respecte cap als altres i aprendre a allunyar-nos cada cop més del món caòtic i estressant en el qual vivim.

Pintar és una activitat individual: encara que estiguem en un taller, en una classe grupal o virtual, en qualsevol cas la persona que està pintant entra en un món propi. Aquest està ple de possibilitats, on l’estimulació de la creativitat permet aïllar-nos de forma positiva de la realitat, evadint-nos per uns instants de les preocupacions i l’estrès del dia a dia. Aquest descans mental ens genera relaxament i felicitat, convertint aquesta disciplina en tota una teràpia.

El fet de formar part d’una activitat que facilita la millora contínua, l’aprenentatge i la superació personal també ajuda a enfortir l’autoestima d’aquells qui es veuen involucrats en aquest procés creatiu. Per això, es recomana molt en aquelles persones amb codependència, traumes o adults que requereixen activitats que els elevi l’autoestima i els faci valer la seva autonomia.

La pintura requereix la concentració i aquesta focalització cap a una activitat en concret ens permet desconnectar de l’entorn i del temps, mentre els dolors físics desapareixen i despertem el nostre inconscient. Durant aquest estat de concentració anomenat Alpha, una part del nostre cervell està conscient, però l’altre transmet energia pura cap a allò que estem creant, sentint així com desapareix la fatiga o el dolor. Seria el mateix estat al qual arribem a través de l’oració, la meditació, l’aromateràpia o la música, un estat de sanació temporal que alhora ens ajuda a estimular connexions cerebrals i millora la nostra motricitat.

A banda de tots aquests beneficis també hem de recalcar que la pintura és sens dubte diversió, ja que ens permet riure, socialitzar-nos, ens motiva a aprendre coses noves, ens ensenya a apreciar la natura i ens alegra l’ànima. Potser és un bon moment per començar un nou repte que alhora es pot convertir en una teràpia personal i una cura per al propi benestar.