La importància de l’art i la pintura pel nostre benestar

L’art és una activitat duta a terme amb una finalitat estètica i comunicativa on s’expressen tant idees com emocions, però, fa molt de temps que ha adquirit un altre paper a les nostres vides. És una eina terapèutica que es considera una gran aliada de la comunicació i la manifestació de sentiments, i ens ajuda a reduir l’estrès, a superar problemes emocionals, millorar l’autoconeixement, l’autoestima i el control emocional.

L’art arriba a nosaltres de moltes maneres i el captem a través dels diferents sentits, però sigui quina sigui la seva forma d’expressió, aquesta disciplina evoca unes emocions que a través del color i les formes ens ajuden a connectar amb nosaltres mateixos. Pintar és una acció que pot fer tothom i a qualsevol edat, que ens permet expressar tot allò que portem a dins, emocions, vivències, records, neguits i això, té un efecte sanador. A més, és un gran aliat per aportar calma i que ens permet comunicar sense paraules, reflexionar i aproximar-te a la vida. 

Hi ha moltes maneres d’entendre l’art i la relació que aquest pot tenir pel nostre benestar. La Laia Bedós Bonaterra ens explica com ha influït l’art i la pintura en la seva vida tan personal com professionalment, quins beneficis ens pot aportar i ens proposa les principals maneres d’expressar les emocions a través de l’art.

Bedós Bonaterra va créixer en un ambient totalment artístic, amb uns pares arquitectes i avis i besavis que eren pintors. Sembla que la pintura ja formava part del seu ADN: amb 16 anys va guanyar el primer premi de pintura de la Generalitat de Catalunya i als 18 va decidir anar a estudiar a la Universitat Belles Arts. Ella sempre havia pintat de manera lliure i abstracte. Pintar li servia per expressar com se  sentia i l’ajudava a alliberar les emocions i a entendre què passava en el seu interior. El fet de pintar, era el seu moment per parar, escoltar i expressar tot el que tenia a dins i alhora prendre consciència de la vida i del moment present.

Laia Bedós Bonaterra

En un primer moment, la Laia oferia tallers de pintura “a la seva manera” i va observar com sovint les seves alumnes, mentre pintaven, reien, ballaven o ploraven… un munt de sentiments afloraven a cada una de les sessions! Tot això, va fer que Bedós, s’interessés en com acompanyar als altres en gestionar aquestes emocions que tan fàcilment s’expressaven quan feia les classes. 

Amb aquest objectiu va estudiar un postgrau en teràpia basada en les emocions, després un màster en teràpia sistèmica i transgeneracional i posteriorment, un altre postgrau en Intervenció en Dol i Crisi. Gràcies a això va aprendre com acompanyar bé en l’àmbit terapèutic i en què consistia la gestió emocional.  

Una cosa és expressar les emocions i l’altra què fer amb elles. L’expressió per si sola ja ens ajuda i ens aporta molts beneficis, però després també hi ha una gran feina al darrere de gestió emocional més conscient. L’art és una eina molt potent per a poder fer tot aquest procés i a més a més, d’una forma lúdica i fins i tot divertida.

La Laia es va introduir en aquesta professió més terapèutica i de gestió emocional quan va aconseguir fer el procés de dol de la mort del seu pare. Ella ho va superar gràcies a la pintura, això va fer que fos un abans i un després en la seva vida. La pintura la va salvar.  Aleshores, és quan va sentir que si la pintura l’havia pogut ajudar tant, també ho podria fer amb moltes altres persones. I així, va ser com es va comprometre a acompanyar a les persones a alliberar les emocions amb la pintura i a fer un procés cap a la salut i el benestar.  

Si tens ganes de viure en primera persona com la pintura i l’art poden ser una eina per expressar les teves emocions, la Laia ofereix un munt de tallers i sessions adaptades a totes les edats. Des de sessions individuals i grupals d’emocions i pintura en el seu espai-estudi de Llançà, fins a tallers de mindfulness i pintura a la natura. A més, pels petits de casa, ofereix tallers familiars a partir dels contes: “El monstre dels petons” i “El monstre de les abraçades”. Tots ells són tallers artístics amb atenció a les emocions i l’expressió amb l’art. 

Laia Bedós Bonaterra

Una altra opció que també et pot interessar, és participar en el retir a Can Felicià a Beuda, a prop de Besalú. Durant els dies 29, 30 i 31 de juliol, et traslladaràs en un entorn idíl·lic amb piscina, on amb l’acompanyament de la Laia podràs treballar l’expressió d’emocions a través de la pintura i el dibuix d’una manera fàcil i lúdica. També es faran exercicis de consciència corporal, moviment i respiració en relació amb la pintura i el dibuix, i un munt d’activitats a dins i fora la natura si el temps ho permet.

Laia Bedós Bonaterra

També pots trobar un curs online sobre com desbloquejar i expressar les teves emocions amb la pintura. Un programa que t’ajudarà a alliberar-te, expressar, jugar i trobar la calma, a través de l’art. Un curs on podràs descobrir com pintar és la millor eina per connectar amb les emocions i expressar-les amb la finalitat d’aconseguir un benestar autèntic. Són molts els beneficis que ens aporta la pintura pel nostre benestar i un d’ells, i potser, el més important, és el fet de parar i tenir un espai només per a tu, no es tracta de fer quelcom bé o bonic, sinó de gaudir d’una estona amb tu mateix, sense importar el resultat. Això mateix ja és benestar.

I si ets un professional de l’ajuda, psicòleg, docent o terapeuta, la Laia també ofereix una formació online per aprendre a com utilitzar la pintura per acompanyar als teus alumnes o pacients a expressar les emocions. Descobriràs com sense saber pintar, pots fer servir aquesta eina de la pintura. 

Submergeix-te en aquest estat de benestar individual basat en la satisfacció i la tranquil·litat de la mà de la Laia Bedós, amb qui podràs aprendre com fer servir la pintura com a eina  de benestar, a través dels seus tallers i sessions individuals o grupals. A més, recorda que no és necessari saber pintar per fer aquest procès d’autoconeixement. Per tant, potser és un bon moment per començar un nou repte que alhora es pot convertir en una teràpia personal i una cura per al mateix benestar.