La importància de fer un bon esmorzar pel benestar

Segur que heu sentit a dir més d’una vegada que l’esmorzar és l’àpat més important del dia, cert? Tot i això, moltes vegades esmorzem molt poc, ja sigui perquè no tenim el temps suficient, o bé perquè no tenim gana. I això és un error! El fet de començar el dia amb un esmorzar equilibrat i nutritiu ens ajuda a agafar forces i posar en marxa el nostre metabolisme després d’haver estat tota la nit sense ingerir res. Ara bé… és veritat que l’esmorzar és l’àpat més important? Quins aliments hauríem de consumir? Atenció perquè en aquest article us ho expliquem tot!

Des de ben petits ens han ensenyat que l’esmorzar és el menjar més rellevant del dia. Probablement, penseu que no podeu sortir de casa sense haver-lo fet, i la realitat és que l’esmorzar ens ajuda a millorar el rendiment intel·lectual i físic i, per tant, és molt necessari fer-lo adequadament. Tot i això, hi ha moltes persones que prefereixen fer un dejuni intermitent, una pràctica nutricional que consisteix a distribuir els horaris dels àpats d’una manera diferent de la tradicional deixant un mínim d’entre 10-14 h lliure d’ingestes, és a dir, en dejú. Per tant, aquesta proposta alimentària no se centra què menjar, sinó quan hem de menjar.

També hi ha persones que són incapaces de menjar res un cop s’aixequen del llit, i això no és res alarmant. En aquests casos, és important tenir en compte que aquesta persona sí que haurà de buscar un moment durant el matí en què realment senti gana o li vingui de gust menjar l’esmorzar.

Arxiu Imatges PTCBG. Empúries. Javi Cabrera.

Què i com ha de ser un esmorzar saludable?

Per norma general quan parlem d’un bon esmorzar no ens referim a menjar grans quantitats sinó que l’àpat sigui sa i complet, amb aliments com ara làctics, cereals i fruita. Són moltes les persones que esmorzen molt però sense productes de qualitat!

En aquest primer àpat del dia és on podem jugar més i incloure més classes d’aliments, ja que hi ha molts tipus d’esmorzars: el continental, l’americà, l’oriental o l’anglès, entre molts d’altres. Ara bé, el més important és que sigui un esmorzar equilibrat i amb una bona varietat d’aliments, que ens aporti els nutrients essencials i necessaris per al nostre organisme. 

El primer pas per preparar un bon esmorzar és potser el més important: tenir temps. Avançar uns minuts el despertador és el primer objectiu que hem d’aconseguir si volem preparar un esmorzar equilibrat al matí. Això no vol dir que ens haguem d’aixecar una hora abans, però sí uns deu o quinze minuts. D’aquesta manera tindreu temps per estar ben desperts, preparar els ingredients i gaudir-ne sense presses.

També ens hem d’assegurar que prenem vitamines, però on les podem trobar principalment? A la fruita! Recordeu que és recomanable prendre cada dia cinc peces de fruita, verdura i hortalisses, així que podem aprofitar el matí per començar a comptar. 

Tampoc ens podem oblidar dels hidrats de carboni ni de les proteïnes, ja que aquests són una gran font d’energia essencial pel nostre organisme i, per tant, incloure’ls a l’esmorzar és fonamental per començar el dia de manera activa. 

La Marta Romaní, especialista en salut, benestar i nutrició, comparteix amb tots nosaltres una sèrie de propostes per gaudir d’un esmorzar equilibrat i deliciós amb el seu ebook “Esmorzars saludables, nutritius i deliciosos”, on inclou 7 receptes elaborades amb productes totalment frescos i ecològics perquè us en llepeu els dits! 

Comenceu aquest camí d’aprenentatge cap al benestar amb tota una sèrie de recursos, sessions personalitzades i tallers que proposa Romaní per aconseguir entendre el nostre cos i donar-li aliments que provenen directament de la terra i no han patit cap processament de la indústria i, així, iniciar el dia de manera saludable!

Hi ha molts aliments que ens ajuden a potenciar la nostra immunitat, però l’experta també destaca la importància de la gastrobotànica. Per a ella les plantes silvestres, les flors i altres espècies aromàtiques que creixen al nostre entorn presenten un gran nombre de nutrients com minerals i vitamines que en molts casos són terapèutiques i beneficioses per a la salut. A què espereu? Reinicieu el vostre organisme de bon matí!

Foto del ebook “Un viaje sensorial”. Kristina Ubach

Si també us agrada gaudir d’un entorn natural on la sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient siguin els protagonistes no podeu deixar de visitar la Casa Rural la Bruguera de Púbol, una finca ecològica on podreu desconnectar del dia a dia fent retirs de ioga, ciclisme o descobrint racons nous fent senderisme. 

Tot això, acompanyat d’unes vistes magnífiques a la natura i un bon esmorzar variat amb una selecció de productes de quilòmetre zero. Des de l’aigua potable, que prové del pou de la finca, fins a les kombutxes, els fermentats, els quefirs, les verdures, les fruites i l’oli d’oliva dels seus propis olivars.

Autor: Bruguera de Púbol.

A la casa rural també ofereixen una selecció de productes artesans de temporada com ara les melmelades i chutneys de préssec i nespres per acompanyar les vostres torrades amb un suc de taronja natural carregat de vitamines! Ara que ja sabeu quins són els aliments que haurien de formar part d’un esmorzar equilibrat i saludable l’únic que heu de fer és preparar-lo com més us agradi i gaudir-ne cada matí. Si aconseguim convertir l’hàbit d’esmorzar en un hàbit saludable el nostre cos afrontarà el dia amb molta més vitalitat!