La importància de desconnectar

Hi ha diversos estudis que confirmen que la desconnexió digital és necessària per al benestar de les persones. Les noves tecnologies ens conviden a estar més connectats que mai, amb els seus avantatges però també amb la dependència que això ens genera i l’ansietat que ens pot comportar haver d’estar sempre connectats, sempre disponibles i amb inputs constants sobre actualitat tant en l’àmbit personal com professional. Quan parlem de desconnexió digital ens referim precisament a aquests dos àmbits: ens cal desconnectar de la feina, però també ens cal desconnectar de les xarxes socials i de la constant entrada d’informació i comunicació que rebem.

Un concepte de moda és el digital detox (la desintoxicació digital). Es tracta d’un fenomen social que vol allunyar a la gent dels dispositius digitals com ara els smartphones o els ordinadors per tal de tornar a connectar amb la societat. L’eslògan que defineix aquest moviment és Disconnect to reconnect.

La finalitat principal d’aquesta tendència social és evitar l’abús i l’obsessió a les noves tecnologies, entenent que això pot comportar problemes en la nostra salut mental. Reivindica prendre consciència d’això i buscar maneres de portar una dieta digital més controlada.

Què podem fer nosaltres per desconnectar digitalment? 

Molts de nosaltres, quan busquem un lloc per passar les vacances, molt sovint amb la intenció de “desconnectar”, el primer que busquem en un hotel o en una destinació és si hi ha wifi. Però, si ho pensem bé, realment té sentit marxar de casa per «desconnectar uns dies» i després passar-nos el viatge actualitzant les xarxes socials?

Els experts donen consells senzills com apagar el mòbil durant els àpats i sempre al vespre i durant la nit; també recomanen que durant les vacances desconnectem totalment (desinstal·lant-les) les eines relacionades amb el nostre lloc de treball o el dia a dia, així com aturar l’activitat a les xarxes socials i desconnectar internet a estones. Sembla senzill, oi?, doncs fem la prova, comprovem quanta estona podem estar sense consultar el mòbil i quina sensació tenim quan estem ‘desconnectats’. Si noteu certa ansietat i sensació de nerviosisme no hi ha dubte que cal que desconnecteu!

Respirar i meditar

Alguns parlen de mindfulness, altres de meditació o relaxació; el cas és que per desconnectar de l’estrès podem dur a la pràctica algunes de les tècniques que busquen el benestar a través del control de la ment i del cos. Si busqueu un  retir, viatge o taller centrat en el benestar de la ment, des de Mindfulkit organitzen experiències a mida relacionades amb el turisme de benestar. Podem escollir des d’un taller d’observació d’estels amb sons d’instruments, banys de bosc a agradables sortides al mar amb lluna plena.

La Bruguera de Púbol i Edgar Tarrés, de Mindfulkit han creat una experiència immersiva centrada en un programa de tres dies que té l’objectiu d’integrar-nos un nou estil de vida i recuperar el nostre benestar mitjançant tallers que es basen en el Mindfulness del So, el Desenvolupament Creatiu i la Naturalesa. Durant aquesta formació es donaran eines per aconseguir progressivament una desconnexió digital efectiva. Tota una oportunitat per sentir-se a gust amb un mateix i desconnectar de la tecnologia envoltats de natura i paisatge.

Si teniu algun dubte sobre l’activitat, podeu contactar sense cap compromís des del web o des del correu edgar@mindfulkit.com amb l’equip responsable de les activitats que s’organitzen des de Mindfulkit. Una bona manera per guanyar eines que ens serviran en el nostre dia a dia per tenir consciència del que necessitem per aconseguir el benestar que tant desitgem!