La Bruguera de Púbol, l’equilibri entre sostenibilitat i benestar.

La Bruguera de Púbol és un espai dedicat als retirs, un espai perfecte per desconnectar i rodejar-se de tranquil·litat i natura. El pilar fonamental d’aquesta instal·lació es basa en la regeneració ecològica i la sostenibilitat, de manera que el seu funcionament va de la mà del respecte pel medi ambient.

Darrere aquest projecte hi ha en Mike i la Michelle, una parella amb una consolidada formació sobre desenvolupament internacional d’estratègies de sostenibilitat urbana i psicoteràpia. Després de dues dècades treballant arreu del món en contextos difícils, van decidir buscar un petit paradís on poguessin centrar-se en un projecte de benestar, i d’aquesta manera neix la Bruguera de Púbol.

El bosc, el paisatge, el Baix Empordà, els contrastos de la nostra terra, la creativitat artística i cultural de Girona i la Costa Brava… tot això i molt més els va ajudar a decidir que aquest seria el lloc ideal per tirar endavant el seu somni.

Els visitants de la Bruguera de Púbol

La Bruguera de Púbol és sens dubte l’indret perfecte per aquelles persones que volen viure experiències actives, creatives i de benestar creant el mínim d’impacte al planeta i respectant alhora el medi que ens envolta.

En aquesta finca hi ha un gran nombre de serveis: trobarem des de classes dirigides de ioga, meditació i mindfulness fins a tallers relacionats amb l’alimentació saludable i ecològica, passant per tot un munt de serveis relacionats amb el ciclisme, un dels principals atractius d’aquest recinte.

Autor: La Bruguera de Púbol

L’objectiu d’aquest espai és proporcionar experiències en les quals la natura juga un paper molt important, experiències que ens ajuden a entendre els beneficis que l’entorn pot aportar al nostre benestar i d’aquesta manera prendre consciència sobre la importància de la cura del nostre planeta.

Massatges d’aromateràpia, visites guiades per l’hort de la casa o per les instal·lacions d’energia renovables, banys de bosc, artteràpia mediambiental i molt més.

Avui en dia, però, els serveis més sol·licitats són els retirs setmanals de ciclisme i ioga. El sector de l’esport de resistència ha experimentat un creixement molt potent en els últims anys i en aquest espai fins i tot reben a equips professionals de ciclistes. Aquests troben l’equilibri perfecte entre pedalar per paisatges idíl·lics i recuperar-se a través de pràctiques de benestar que troben en el mateix espai, com són els tallers de ioga, la meditació, l’entorn natural i tots els beneficis que això els aporta mentalment i física.

Autor: La Bruguera de Púbol

Una finca autosuficient

Sota la idea de la circularitat, en Mike i la Michelle intenten minimitzar al màxim els recursos que extreuen de l’exterior i alhora reduir els residus generats per la finca. Per assolir aquest propòsit el que fan és reutilitzar recursos i treure’n el màxim profit de cadascun d’ells.

Per exemple, les gallines no només els proporcionen ous, sinó que també ajuden a combatre plagues de l’hort mentre fertilitzen el terra.

A banda d’això, compten amb plaques solars fotovoltaiques i bateries que els permeten ser autosuficients a nivell energètic, també disposen de dos vehicles elèctrics, un d’ells a disposició dels seus clients i bombes d’aerotèrmia que els permeten generar aigua calenta i escalfar els espais de la finca.

Autor: La Bruguera de Púbol

Les restes de la poda del bosc i del jardí les utilitzen per generar escalfor mitjançant un forn de biomassa, així com les fulles caduques i les restes de menjar són perfectes per crear el seu propi compost per plantar hortalisses.

La finca acumula fins a 100.000 l d’aigua pluvial per regar els horts i jardins a través d’un sistema de recs, conductes, basses i dipòsits que recullen l’aigua de la pluja de les teulades de la casa.

Quan necessiten productes que ells mateixos no poden autogenerar als seus horts, ho compren a proveïdors coneguts i de proximitat, i aquells productes que necessiten en quantitats grans les compren a l’engròs, juntament amb altres famílies de la zona, per tal que el transportista pugui aprofitar el viatge i emetre el mínim de CO₂ possible.

Aquesta mentalitat ‘’zero waste’’ fa que cada detall de la casa es tingui en compte, que cada recurs tingui una vida útil tan llarga com sigui possible i que s’assoleixi aquesta “regeneració” o impacte positiu sobre el tros del medi ambient que no només ocupen, sinó que també cuiden, un total de 3 hectàrees que delimiten la finca de La Bruguera de Púbol.

El benestar de la mà de la sostenibilitat

Segons els propietaris de la finca, el benestar autèntic ha d’anar acompanyat del respecte pel medi ambient. Cada ésser viu ha de ser conscient del seu paper dins l’ecosistema del planeta i és llavors quan sorgeix el benestar personal real.

A la Bruguera de Púbol entenen la regeneració ecològica com un pilar fonamental perquè ells mateixos i els clients que gaudeixen dels seus serveis puguin sentir una pau i tranquil·litat plena.

Autor: La Bruguera de Púbol

Alhora, consideren que la Costa Brava i el territori en el qual conviuen permeten una connexió directa amb la natura. Els productes km0, l’ampli ventall de possibilitats de viure experiències transformadores a l’aire lliure, la riquesa dels paisatges i l’essència de la nostra terra són en si mateixos aspectes que produeixen un canvi significatiu en l’estat d’ànim de tots aquells que ho viuen en primera persona.

L’estrès, el pes de la vida urbana, són sensacions que desapareixen convivint a l’entorn de la finca.

D’aquesta manera l’objectiu de la Bruguera de Púbol es seguir oferint serveis als seus hostes que relacionin l’autosuficiència amb el benestar. De cara aquest 2021 tenen pensat afegir nous tallers sobre fermentació, menjar vegà casolà, tècniques d’agricultura regenerativa, noves visites guiades per prendre consciència sobre el paper de les energies renovables, fer petites masterclass sobre la permacultura com a tècnica per reduir el seu impacte sobre el planeta i seguir treballant per resoldre el tema de l’autoconsum d’una font tan preuada com és l’aigua.

Si vols descobrir una nova manera de viure el benestar en primera persona i respectar el medi que ens envolta, aquesta és una destinació que no pots deixar de conèixer.