Giura, la tradició de la cosmètica natural

Cosmètics Giura és una empresa familiar de Calonge que es va fundar el 1992 i que destaca per fabricar productes naturals i ecològics, fets artesanalment a partir dels extractes i olis que ells mateixos obtenen de les plantes que conreen en els seus camps, o de les que recol·lecten directament en zones de bosc validades com de producció ecològica pel CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica). Al llarg dels 26 anys de la seva existència, segueixen mantenint un sistema artesanal de treball i la obtenció de la matèria primera processant les plantes en fresc i acabades de collir, i fent-t’ho amb procediments tradicionals, evitant extraccions forçades per l’aplicació de calor, pressió o tractaments químics.

Cosmètics Giura ha rebut aquest any el premi BioCultura a la cosmètica ecològica

En els seus inicis, va ser una empresa pionera que produïa unes 3.000 unitats anuals, mentre que actualment en produeix prop de 40.000, amb la majoria de les vendes a Catalunya, tot i que també n’exporten a Bèlgica, Alemanya i Andorra. Amb una evolució progressiva han sabut adaptar-se als nous consumidors obtenint les certificacions internacionals de producte ecològic i passant de produir tres o quatre productes a oferir actualment una setantena de referències. Cultiven o recol·lecten més de vint espècies de plantes, entre elles; romaní, herba de Sant Joan, sàlvia, cogombre, espígol, ortiga, cua de cavall… «Els nostres productes generen certa addicció perquè tenim clients de tota la vida», destaca la família Marín-Tort. En el catàleg d’empresa ofereixen olis, cremes facials, cremes i llets corporals, aigües florals i tònics, gels de bany i xampús i olis essencials.

L’evolució de Giura i l’augment de venda dels seus productes és degut, segons destaquen els dirigents, al fet que «les persones cada vegada tenen més criteri i coneixement sobre els prejudicis dels productes de síntesi química, son més exigents amb la transparència». Degut a la seva progressió, ara ja no més conreen a Calonge, també exploten terrenys a Vilademuls i Viladesens. «Hem tingut ofertes per créixer a l’engròs però sempre ho hem descartat. Volem ser sostenibles perquè tenim clar que a més de fabricar productes ecològics, hem de fer-los de la màxima qualitat», matisen.

Degut a la seva essència ecològica, l’empresa calongina vol destacar per posar en pràctica la responsabilitat social corporativa (RSC) i, entre d’altres, els objectius de minimitzar els residus, reciclar al màxim els productes i afavorir les iniciatives socials del seu entorn.