Gaudir de les vacances en família

Les vacances ens permeten desconnectar de l’accelerat ritme de vida al que hem estat exposats durant la resta de l’any. És una pausa per dedicar-nos temps a nosaltres mateixos. L’oportunitat de sentir-nos descansats i relaxats. En definitiva, un temps fantàstic perquè tots alliberem l’estrès acumulat i compartim moments magnífics en família. 

Segurament, molts de vosaltres esteu dissenyant les vacances d’estiu, i ben segur que la majoria ho feu comptant amb la vostra parella i els vostres fills i filles. L’objectiu és relaxar-nos i gaudir de les vacances amb la família; com ho hem de fer per aconseguir-ho? Ens sabrem adaptar a estar tantes hores junts sense obligacions? No discutirem més durant les vacances que quan vivim la rutina del dia a dia? Cal tenir en compte que tot i que les vacances són esperades per a tothom i necessàries, també ens impliquen uns canvis d’hàbits als quals ens hem d’adaptar. 

És per això que abans d’emprendre el viatge és convenient que us plantegeu algunes qüestions bàsiques perquè les vacances siguin plaents per a tots els membres de la família i que sigui un temps que aprofiteu per dedicar-vos a vosaltres i gaudir plegats del temps lliure.

Vacances amb nens 

La consigna de les vacances amb nens i nenes és que tots puguem relaxar-nos i gaudir, els adults a la nostra manera i els nens a la seva. Escoltar què volen fer els petits, saber el que els ve més de gust i deixar-los gaudir del temps lliure és una bona premissa per viure amb èxit les vacances. 

En un inici, els dies de festa i temps lliure poden ser una mica estressants. Hem d’acceptar que no tenim l’hàbit de compartir tants moments junts i donar-nos un temps d’adaptació mútua per aprendre a estar junts. Si els primers dies no ens funciona i no estem a gust, analitzem com a adults quines són les problemàtiques i mirem de millorar-les. 

Un altre punt a tenir en compte és que els dies de festa s’han d’organitzar. Potser volem posar data a uns quants compromisos i relaxar-nos, però només aconseguirem estar tranquils i gaudir de ‘no fer res’ si planifiquem les estones de ‘no fer res’. Els petits i petites gaudiran del joc lliure i el temps lliure, però també agrairan tenir alguna activitat que els faci il·lusió a la vista (anar-nos a banyar al riu?, anar al parc aquàtic?, això ja dependrà de cadascú). L’organització serà clau per gaudir d’unes bones vacances plegats.

Els dies de vacances en família és important relaxar-nos amb els horaris. Que hem anat a la platja i a les quatre encara no hem dinat? Doncs per un dia no passa res (sempre que haguem pensat en portar aigua i alguna cosa per menjar entre hores). Les vacances són per gaudir-les plegats i segur que els records que construïm durant aquest temps que passarem junts el recordarem tota la vida.

Escollir un bon lloc és la clau del descans

Escollir un allotjament agradable lliure del soroll i el ritme frenètic propi de les ciutats és important per desconnectar. Sigui quin sigui l’allotjament escollit, fem-ho pensant especialment en els nens. Si busquem un lloc on els més petits puguin entretenir-se i passar estones realitzant activitats que els agradin, segurament facilitarà que també trobem estones per estar junts en parella o en contacte amb els adults que estan amb nosaltres. Un exemple clar és un hotel amb jardí on poder jugar, una piscina infantil, o una sala de jocs habilitada per a nens.

És molt important que tothom pugui realitzar el que desitgi amb tota normalitat: prendre el sol, una estona de spa, fer esport… fins i tot és recomanable realitzar activitats tots junts per fomentar el vincle afectiu entre els membres de la família: fer senderisme, excursions en bici, excursions a cavall, etc.