Feliç Dia Mundial del Ioga!

Avui és el cinquè any que se celebra el Dia Internacional del Ioga, una pràctica que cada vegada té més adeptes i es calcula que el practiquen unes 500 milions de persones al món. Raons per a aquest èxit no li falten: s’ha demostrat que enforteix el sistema immunològic, millora la flexibilitat i la postura, beneficia la pèrdua de pes en funció de la tècnica escollida i ajuda a aconseguir un equilibri físic i mental.

El ioga és una pràctica saludable que pot contribuir de manera holística aconseguir un equilibri entre la ment i el cos. Aquest enfocament de la salut i el benestar pot contribuir directament, i de manera pràctica, a la recerca de la humanitat per aconseguir el desenvolupament sostenible i avançar cap a estils de vida que estan en harmonia amb la natura.

És una pràctica mil·lenària i els que s’acosten a ella, generalment, queden rendits

Per entendre-ho millor, el ioga és el camí cap a aquesta estabilitat que uns aconsegueixen meditant, altres amb les asanes (al final és meditació en moviment), amb el control de la respiració (pranayama) … Per això hi ha tants diferents estils de ioga que permeten adaptar les diferents pràctiques a les més diverses personalitats permetent precisament que tothom, qualsevol que sigui i siguin quines siguin les seves condicions físiques, pugui viure en harmonia.

El Dia Internacional del Ioga va néixer el 7 de novembre de 2014

En l’Assemblea general de les Nacions Unides del 7 de Novembre de 2014 va decidir proclamar el 21 de juny Dia Internacional del Ioga que coincideix amb el solstici d’estiu, el dia més lluminós de l’any per a l’hemisferi nord. Aquest dia l’ONU va recordar la importància que les persones i les poblacions adoptin decisions més saludables i formes de vida que propiciïn la bona salut.

Aquests són els principals beneficis del ioga

  • Millora la respiració. El ioga ensenya a respirar correctament. La respiració coneguda com abdominal o diafragmàtica, que en la inspiració s’inicia a l’abdomen per continuar a la zona intercostal i acabar a la clavícula, i en l’espiració segueix el recorregut a la inversa, incrementa l’oxigenació de les cèl·lules.
  • Reforça el sistema immunològic. Ajuda a reduir el nivell de cortisol, (l’hormona relacionada amb l’estrès); està demostrat que uns nivells de cortisol elevats poden provocar canvis d’humor, augment de pes, pressió arterial alta, i problemes de son i digestius, entre d’altres.
  • Augmenta la flexibilidad. Un dels primers canvis positius que es perceben en començar a practicar ioga és l’augment de la flexibilitat, molt important perquè, entre altres coses, ajuda a evitar lesions. És probable que al principi el cos estigui rígid, el que es percep amb més claredat en les torsions, però, amb la constància, aquestes postures són les millors aliades per augmentar la flexibilitat. A mesura que augmenta la flexibilitat, desapareixen molts dels dolors musculars provocats per les tensions i per les males postures.
  • Millora l’equilibri. Per aconseguir equilibri en les postures, cal exercitar és la consciència sobre el cos. Només amb una bona alineació es pot mantenir un asana que requereixi un cert nivell d’equilibri. Quan es practica ioga, és important mantenir la concentració en les sensacions que produeix cada postura, estant presents en tot moment, i realitzant les correccions que siguin necessàries per millorar. A mesura que s’adquireixi experiència, el cos aprendrà com amb un petit ajust es pot recuperar l’equilibri en una postura. A mesura que millora l’equilibri, també ho fa la nostra flexibilitat, ja que les articulacions es beneficien d’aquest tipus d’exercicis.
  • Enforteix músculs i ossos. Tenir una musculatura definida no només millora l’aspecte físic, també protegeix els ossos, evita lesions i prevé malalties com l’artritis; per si fos poc, en millorar la coordinació, es redueixen les caigudes en la gent gran. El ioga ajuda a enfortir els músculs però, a diferència del treball de musculació dels gimnasos, evita que s’acumuli àcid làctic en el cos, el que provoca fatiga i dolor, i no redueix la flexibilitat, tan important per a la pràctica del ioga.
  • Equilibra el sistema nerviós. Estimula la relaxació, fa més lenta la respiració i ajuda a equilibrar el sistema nerviós autònom, compost pel sistema nerviós simpàtic (SNS) i el sistema nerviós parasimpàstic (SNP). El ioga activa l’SNP, que afavoreix la relaxació, reduint el ritme cardíac i la pressió sanguínia, i facilita la recuperació en situacions d’estrès.

A la Costa Brava, hi ha hotels i centres amb el valor afegit del ioga guiat per diferents professionals: