Estiraments per començar bé el dia… abans de sortir del llit!

Si fem el ronso al matí, pot semblar que no ens vulguem aixecar del llit. Però estirar-se és un acte instintiu i involuntari que el cos fins i tot realitza de manera automàtica davant la falta de moviment: estirant el tronc i les extremitats, habitualment acompanyat de badalls, elimina la tensió que s’acumula en els músculs mentre dorms.

Per què hauríem d’estirar-nos cada matí?

Fer estiraments a primera hora mentre som al llit pot aportar-nos un gran nombre de beneficis tant musculars com fisiològics, ja que també ajuda a tornar a lloc tots els fluids que acumula el nostre cos mentre descansa. S’envia un senyal biològic a tot el nostre organisme que modifica l’activitat cerebral, reactiva el flux sanguini i regula la tensió arterial i la tensió muscular, a més d’ajudar en altres processos fisiològics que no poden controlar-se de manera voluntària.
Els estiraments matutins també poden ajudar-nos a enfortir la musculatura. Els estudis científics demostren que reforcen la unió dels músculs i els tendons, i protegeixen el sistema muscular. És sens dubte una de les millors maneres de prevenir lesions i diferents malalties físiques com les contractures, la rigidesa cervical o les lumbàlgies.Per a què serveixen els estiraments al llit?

Els estiraments al llit serveixen per a relaxar els músculs després de tota la nit, entre moltes altres coses. Al matí, tant els músculs com les articulacions estan tibants i engarrotades. A més d’estirar els músculs i les articulacions, aquests estiraments són la manera que té el nostre organisme per a despertar el teu sistema nerviós i sensomotor, preparant-los per a activar-se i començar el dia amb energia.

Com hem de començar a estirar-nos per tenir un bon despertar?

Els experts asseguren que un dels millors moments per a realitzar aquests estiraments és des del llit, abans d’aixecar-nos. Tot i això, haurem d’anar amb compte, ja que en aquest moment el nostre cos està poc flexible i podrem sentir la tensió dels músculs. 

Comencem amb moviments petits i lleugers, estenent els braços, cames i peus suaument fins a despertar-nos del tot. Una vegada el nostre cos i la nostra ment hagin pres consciència del seu entorn, serà el moment de començar a estirar tot el cos. Haurem de començar a poc a poc, movent suaument des dels dits dels peus fins als dits de les mans. 


La respiració és un punt important per a estirar-nos correctament, i és possible que, com que el cos ho fa normalment de manera inconscient, no ens hàgim fixat en les nostres primeres respiracions. Per començar, posem les mans sobre l’abdomen i flexionem els genolls, mantenint l’esquena recta. Abans d’estirar, expulsem l’aire residual dels pulmons amb una exhalació llarga. Ara, inspirem profundament portant l’aire al nostre abdomen i mantenint la respiració durant uns segons, després exhalem lentament per la boca. D’aquesta forma, estimularem el nostre cor i facilitarem l’oxigenació de la sang, ajudant els músculs a estirar-se amb menys esforç.


Si vols realitzar estiraments a primera hora dins la teva rutina diària, et donem alguns consells que segur que t’ajudaran a fer-ho de forma més efectiva per al teu organisme. I si no sols estirar-te al llit abans d’aixecar-te, t’animem a prendre’t uns minuts per tal que puguis sentir en primera persona els beneficis que pot aportar-te cada matí.Estira el teu cos de cap a peus

Després d’haver activat tot el teu cos, és hora de començar a estirar-lo. Per a fer-ho correctament, t’aconsellem que segueixis un ordre per a assegurar-te que estires tots i cadascun dels teus músculs. Pots fer-ho de dalt a baix o a l’inrevés, en aquest cas començarem pels peus.PeusPer a estirar els peus, has de seguir en posició horitzontal, en aquest cas amb les cames estirades. Flexiona la punta dels peus cap amunt i cap avall, el màxim possible en cada direcció, mantenint la posició uns segons. Repeteix el moviment almenys deu vegades. D’aquesta forma, començarà a activar-se el reg sanguini als teus peus i a les teves cames. CamesEn la mateixa postura, flexiona els genolls fins al teu pit al mateix temps que inspires profundament pel nas. Mantingues aquesta posició durant uns segons i, a continuació, expulsa l’aire per la boca lentament mentre estires les cames. Repeteix aquest exercici deu vegades.Esquena

Per a estirar l’esquena, hauràs de seure al centre del llit, amb la columna recta i les cames plegades. Entrellaça els dits de les teves mans amb les palmes cap amunt i estira els teus braços per sobre del teu cap. En aquesta mateixa postura, amb els braços estirats cap amunt, inclina el teu tors cap a un costat i mantén-lo uns segons abans de tornar al centre. Repeteix el mateix moviment cap al costat contrari sense abaixar els braços. Fes dues repeticions de cada costat.

Braços i espatllesAquest estirament també el pots realitzar assegut, però és recomanable fer-ho estirat. Així que torna a estirar-te i allarga els braços cap amunt tant com puguis. Estira també les mans i gira els canells en les dues direccions per a escalfar les articulacions. A banda dels braços, en aquest exercici, pots aprofitar per a estirar de nou les cames, els genolls i els peus. Així, estiraràs tot el cos amb el mateix moviment.

Coll i espatllesEl coll i les espatlles són una part molt important, ja que pot acumular-se força tensió en aquesta zona mentre dormim. Però també és una zona delicada i hem d’anar amb compte per a prevenir una possible lesió. Torna a seure a la vora del llit amb els peus a terra. Amb l’esquena recta i els palmells de les mans sobre les cuixes, inclina el cap portant la mandíbula cap al teu pit i mantingues aquesta postura. Uns segons després inclina el cap a un costat i mantingues una altra vegada la posició. Realitza el mateix moviment cap a l’altre costat i repeteix-lo tres vegades. En la mateixa postura, gira les espatlles lentament cap endavant i cap endarrere. Després, fes moviments verticals, cap amunt i cap avall suaument, sense arquejar la columna. Un bon despertar és sinònim de benestar. 

Estira’t cada matí per a activar tot el teu cos i comença el dia amb bon peu!