Els “súper” aliments per a la tardor

Ara que ja ha començat la tardor, consumir els aliments de temporada no només suposa un estalvi per a la butxaca, sinó també un cúmul de beneficis per a la salut. El començament del fred, el descens d’hores de sol i llum, poden ser els causants d’un tipus de depressió coneguda com astènia de tardor. Però hi ha alguns trucs per a suportar la tardor d’una forma molt més positiu i entre ells, gaudir dels seus paisatges i el menjar típic d’aquesta estació.

Les fruites, verdures i productes frescos es troben en el seu apogeu i plens de nutrients, per això és important elaborar una llista dels aliments que t’ajudaran a recuperar l’energia. Els hem considerat ‘super’ aliments i així influeixen en el teu cos.

  • Bolets i xampinyons. Rics en proteïnes, vitamines i minerals, aquest grup d’aliments són perfectes per reforçar els nostres sistema immunitari i protegir-nos de fred.
  • Verdures. La carbassa, albergínia o el bròquil, són riques en vitamines i minerals i carregades d’àcid fòlic i vitamina C. Què no us faltin altres verdures com espinacs, bleda, carxofa, coliflor i cols de brussel·les, carbassó, pebrot vermell …
  • Pastanaga. Conté betacarotè, una substància que es transforma en vitamina A o retinol, presents a la pell i les mucoses. És rica en fibra i hidrats de carboni. Conté les vitamines: B, C, D, E, K; diversos minerals, com calci, fòsfor, potassi, i petites quantitats de proteïnes. És rica en fibra i té poques calories.

  • Tomàquet. És l’antioxidant perfecte i una font natural de vitamina C. Diversos estudis ho relacionen amb la prevenció de nou tipus de tumors. Ajuda a eliminar l’àcid úric i enforteix el sistema immunològic. El seu consum es recomana fins i tot en forma de salses perquè la combinació amb l’oli d’oliva potència seves virtuts. És un vegetal gairebé perfecte.
  • Sardines i verat. Són rics en greixos poliinsaturats omega 3 i estan lliures del perill d’estar contaminats per mercuri i dioxines com el peix blau de major grandària. Es relaciona amb una millora del perfil dels lípids (augment del colesterol “bo”, HDL i control del “dolent”, LDL. Protegeix les artèries i el cor.
  • Nous, ametlles i pistatxo torrats. Són rics en fibres, proteïnes i tenen una potent acció antioxidant, pel seu contingut en vitamina E i seleni. La seva acció positiva sobre els greixos saturats protegeix de la malaltia cardiovascular. Només un problema, tenen moltes calories.

  • Iogurt. Gran font de calci i vitamina A, B12 i àcid fòlic. El seu consum està associat al manteniment d’un pes saludable. Els bacteris lactobacillus bulgaricus i el streptococcus thermophilus protegeixen i regulen la flora intestinal.
  • Pomes. El seu alt contingut en pectina bloqueja l’absorció de colesterol, protegeix de la inflamació relacionada amb la malaltia cardiovascular i té acció antioxidant. Millor menjar-completa. Ja ho deia un refrany llegendari anglosaxó “An apple a day take the doctor away” (Una poma diària et manté allunyat dels metges).
  • Cereals integrals. El cereal integral conserva tota la seva riquesa perquè no pateix processos de refinament on es perden molts nutrients com el ferro, la riboflavina o la vitamina B que es troben a la closca dels grans. A més tenen una alt contingut de fibra. El seu consum habitual (molts estudis recomanen substituir totalment els cereals refinats per integrals) milloren el trànsit intestinal i el restrenyiment. Es relacionen amb la prevenció del càncer de còlon.