Els retirs: temps per desconnectar i connectar amb un mateix

“Quines ganes de desconnectar que tinc!” és una expressió que segurament hem sentit o expressat més d’una vegada. Quan ens notem tan cansats de la rutina i tan sobrepassats per la feina i obligacions, potser ja no ens val amb un parell d’hores per a nosaltres… necessitem desconnectar del món que ens envolta per connectar amb nosaltres mateixos, i la millor manera d’aconseguir-ho és amb un retir! Marxar i desconnectar per connectar amb la natura, l’entorn, dedicar-nos uns dies per compensar el temps que no ens hem donat durant l’any, això és el que ens ofereixen els retirs; i a la Costa Brava i Pirineu de Girona tenim un bon ventall d’equipaments que n’ofereixen per a tots els gustos.

La paraula retir prové de la paraula llatina recessus, que significa apartar-se o retirar-se, aïllar-se del món terrenal per trobar-se de forma més directa amb el món sobrenatural o espiritual.

Avui en dia un retir ja no significa la connexió amb Déu, sinó que en general s’entén la paraula com la pràctica del retrobament amb un mateix durant un període relativament llarg i que variarà segons l’opció que escollim. Les propostes d’aquesta desconnexió activa que representen els retirs, acostumen a oferir estades a la natura, buscant el silenci, cuidant l’alimentació, cercant la salut i l’activació del cos o de la ment. Buscant en general, el benestar individual.

Podem gaudir d’atractius retirs espirituals o estades en una cabana al mig del bosc, practicar ioga o mindfulness; però en qualsevol cas cal fer-ho sense pressa, lluny de casa i en un ambient favorable a la desconnexió total per tal de renovar-nos del tot i tornar a la normalitat amb l’energia ben carregada.

La natura ens ajuda a desconnectar

La plena tranquil·litat que ens pot transmetre la natura no té res a veure amb el silenci que podem viure en algun moment determinat dins la ciutat. L’aire a la nostra pell, el so de les fulles, les vistes i paisatges que ens rodegen en indrets apartats de les zones urbanes… tot són regals de la natura que ens faciliten la desconnexió i la cerca de la pau interior.

Conscients del paper que juga la natura en el nostre benestar, hi ha diferents espais al nostre territori que opten per potenciar aquest aspecte i oferir-lo als seus visitants.

Al Mas Garganta, per exemple, s’organitzen retirs molt variats: des d’activitats relacionades amb el ioga, la meditació i l’autoconeixement fins a tallers de lideratge o activitats relacionades amb l’art, la pintura i molt més.

Les seves instal·lacions estan preparades per gaudir de qualsevol experiència en un espai molt especial: La Cabana del Bosc. Una caseta de de fusta situada al mig de la natura i que representa un dels principals atractius d’aquest espai.

Foto: Cabana del Bosc Mas Garganta

Poder organitzar una activitat enmig del bosc convida a tots aquells que hi participen a desconnectar de la rutina per connectar amb la natura i la seva tranquil·litat.

De la mateixa manera, amb una amplia extensió de jardí i rodejada d’un entorn natural excepcional trobem la Casa Santa Elena, un espai que des de sempre ha acollit el turisme de benestar i que en els últims anys ha ampliat la seva oferta.

Les seves instal·lacions i el silenci de la vall de Solius conviden tant als retirs espirituals com als de benestar. Les sales diàfanes amb vistes al jardí, la natura, el silenci, la cuina de proximitat i l’autonomia de les seves instal·lacions converteixen aquest espai en el lloc perfecte per cercar la pau interior i viure una experiència de benestar i desconnexió.

Foto: Casa Santa Elena

Per gaudir de la natura també cal respectar-la, i és per això que la majoria d’aquests espais opten per un funcionament sostenible i respectuós amb el medi ambient

En el cas de Can Felicià, per exemple, cal destacar l’alimentació conscient que ofereix als seus visitants. La cuina es basa en productes naturals i de temporada amb l’objectiu de respectar l’entorn i prendre consciència sobre el paper que juga la dieta en la nostra salut i el benestar.

La seva situació, la cuina de proximitat i el respecte pel medi ambient, conviden a gaudir de la tranquil·litat de la naturalesa i a centrar l’energia en un mateix. Per aquests motius, ja són molts els professionals del ioga i el mindfulness que escullen aquest espai a l’hora d’organitzar retirs o activitats de desconnexió.

Foto: Cuina sostenible Can Felicià

De cara al mes de maig, la finca organitza un retir de ioga de 5 dies amb una professional del sector, Magdalena Mikulak. Els hospes podran gaudir també de sessions de mindfulness, senderisme meditatiu i conèixer una dieta saludable basada amb productes de temporada i ecològics.

El ioga com a reclam principal

Quan parlem dels retirs, sovint pensem en el ioga i la meditació, potser perquè són les pràctiques que associem de forma més directa amb la connexió entre el cos i la ment, amb la consciència, amb l’exercici d’oblidar per pensar… Son molts els qui opten pel ioga com a mètode per trencar amb la rutina i buscar la desconnexió individual.

L’Hotel Can Xiquet, així com la resta d’equipaments esmentats, és perfecte per acollir professionals del ioga i el mindfulness. Situat entre boscos i paratges naturals, aquest espai convida els seus visitants a participar en pràctiques de ioga amb reconeguts professionals per ensenyar els seus coneixements i experiència.

Sovint organitzen estades espirituals amb l’objectiu que qualsevol persona, independentment del seu nivell, pugui desconnectar i reconnectar amb ella mateixa mitjançant el ioga i la meditació.

Foto: Javi Cabrera

Esports vinculats al benestar

Caracteritzada per ser una finca única i ecològica, la Bruguera de Púbol es converteix en el lloc perfecte per a fer retirs de tota mena i poder viure en harmonia amb el medi ambient. 

El seu entorn natural ofereix un ampli ventall de rutes que l’han convertit en la destinació perfecta per al turisme de cycling i per a tots aquells que busquen desconnectar de manera activa i practicant l’esport. Organitzen retirs de ioga i ciclisme amb tot inclòs, on els visitants poden descobrir l’entorn i Girona, així com gaudir de la pràctica d’unes classes de ioga especialment pensades per a la preparació del cos i la recuperació després d’una jornada de ciclisme.

La Bruguera de Púbol utilitza energia 100% renovable i té l’objectiu de ser tan sostenible com pugui amb el medi que l’envolta. La seva cuina km0 i les activitats que ofereix als seus visitants conviden a molts a passar-hi uns dies per desconnectar i trobar-se amb ells mateixos. La natura forma part d’aquesta desconnexió i ajuda a gaudir del silenci i el benestar que els seus visitants mereixen.

Foto: Aleix Gsoteli

Els retirs s’estan convertint en una alternativa per a molts; a poc a poc ens adonem de la importància de parar per avançar, valorar i veure amb claredat en quin moment estem i com fer front als nostres reptes i problemes.

Envoltar-se de silenci i de natura és fonamental per trobar la pau interior, i encara que a vegades ens costa trobar el temps suficient per desconnectar, cal fer l’esforç i aprofitar els equipaments i les opcions que tenim tan a prop de casa. Ara només falta escollir quina d’aquestes alternatives ens pot ajudar a trencar amb la nostra rutina per viure una experiència de benestar intensa i inoblidable!