Els beneficis del silenci per al benestar

El soroll del tràfic, la cafetera, el telèfon, els nens corrent, la televisió, el bullici de les terrasses… Estem tan acostumats al so en el nostre dia a dia que fins i tot la seva absència ens pot arribar a molestar. A més, tanta exposició al soroll ens pot arribar a provocar canvis en el nostre benestar i comportament, a més de cansament i estrès, entre molts altres efectes.

La necessitat de romandre un temps sense parlar, és a dir, en silenci, és una necessitat humana, la qual no solem fer, ni posar en pràctica, i és molt necessària, ja que ens aporta nombrosos beneficis pel nostre organisme. És hora de gaudir de la tranquil·litat que ens dona el silenci i dels seus beneficis. Saps quins són els més importants?

Arxiu Imatges PTCBG. L’Escala. Javi Cabrera.

Redueix l’ansietat i l’estrès. El soroll fa que en el nostre cos augmentin els nivells de cortisol i adrenalina, les hormones relacionades amb l’estrès provocant així malalties cardíaques. No obstant això, el silenci té el poder d’alliberar l’estrès i la tensió en l’organisme i el cervell, afavorint la relaxació, per això és tan important fer exercicis com la meditació o el ioga. 

Augmenta la sensació de benestar psicològic. Quan ens trobem en un ambient relaxant, l’organisme comença a segregar endorfines, l’hormona de la felicitat, i serotonina, i això ens produeix un canvi a positiu en el nostre estat d’ànim.

Millora el somni i redueix l’insomni. Relaxar-nos amb silenci abans de ficar-nos al llit és molt important per gaudir d’un somni reparador.

Fomenta la creativitat i l’aprenentatge. El silenci ajuda a concentrar-se, millorar l’atenció, reflexionar, al fet que sorgeixi la inspiració i, per tant, que augmenti la nostra creativitat. Per què no ho proves?

Quan i com practicar el silenci?

Qualsevol moment és bo per estar en silenci. Un d’ells, i potser el més important, és la nit. Hi ha persones que per agafar el son opten per escoltar la ràdio o engeguen la televisió, però fent això no gaudim del silenci i el nostre cervell no descansa. Per tant, és necessari que abans d’anar a dormir puguem gaudir d’aquest espai d’harmonia escoltant el nostre món interior, imaginant el mar o un altre espai de la natura que ens transmeti tranquil·litat.

I el matí, quan ens aixequem, també és un bon moment per practicar el silenci diàriament, com una rutina. Aquesta fórmula ens pot ajudar a carregar les piles per portar correctament la jornada.

Per descomptat, és convenient fer silenci quan el cos ho necessita, sigui l’hora que sigui. Quan sabrem que ho hem de fer? Quan notem palpitacions i pulsacions elevades, nus a l’estómac o falta d’oxigen. Aquí és convenient relaxar-se i fer exercicis de respiració en profunditat. Amb 15 -30 minuts al dia, seguits o en diferents moments del dia, ja sigui matí i nit preferiblement, podràs gaudir de tots els beneficis que t’ofereix el silenci. Una respiració tranquil·la, en la qual ens escoltem a nosaltres mateixos, és una bona manera d’iniciar el silenci. 

Arxiu Imatges PTCBG. L’Escala. Javi Cabrera.

Digues adeu a l’estrès amb la metodologia The Kone

Coneixes aquest mètode? Des de l’Institut del Silenci es promou aquesta metodologia creada pels professors de Benestar, Creativitat i Felicitat, Jordi Reixach i Edgar Tarrés. Aquesta està basada en els últims descobriments neurocientífics, les aplicacions de la física quàntica, la meditació i la visualització creativa. A partir d’aquests coneixements i tècniques, The Kone dissenya unes experiències que ens porta a descobrir la nostra creativitat i a desenvolupar el nostre benestar per assolir una vida feliç, coherent i amb molt de valor, amb la finalitat de construir una societat més bonica, més saludable, més conscient i més feliç.

Arxiu Imatges PTCBG. Empúries. Javi Cabrera.

Si tens ganes de seguir descobrint més sobre The Kone i assolir un correcte benestar apunta’t als esdeveniments, formacions i activitats i comença a construir una vida més conscient i més feliç, perquè a vegades no som conscients de la importància del silenci i de valorar i protegir aquest espai per poder estar millor amb nosaltres mateixos.