Diga’m com respires i et diré com vius

Aprendre a respirar bé no és tan fàcil i resulta vital fer-ho bé. Realitzar-ho correctament millora tot el nostre organisme, des del rendiment intel·lectual a l’aparell digestiu. I sense entrar en estats propers a la meditació i el misticisme, el que és indubtable és que la respiració natural en el dia a dia pot millorar nostra qualitat de vida, física i anímica. I passa per prendre consciència de la seva importància i pensar abans de respirar. El que es pot igualment enunciar a l’inrevés: respirar bé li farà pensar millor.

La clau està en utilitzar des de la part alta del pit fins a la part baixa dels pulmons, quan l’estómac s’engrandeix

La importància dels 90º per tenir una bona postura corporal i respirar amb plenitud.

 

Els beneficis d’una bona respiració:

  • Cervell. Aquest òrgan necessita oxigen i requereix tres vegades més que la resta del cos. Respirar bé augmenta la capacitat de concentració i el seu rendiment.
  • Sistema nerviós. A més del cervell, la correcta oxigenació beneficia els centres nerviosos. La respiració lenta, profunda i rítmica provoca un estímul reflex del sistema nerviós parasimpàtic. Això produeix una relaxació dels músculs i baixa els nivells d’ansietat.
  • Cor. Redueix la càrrega de treball del cor. Una major quantitat d’oxigen entra en contacte amb la sang i, així, els teixits poden oxigenar sense que el cor es prengui un treball extra. A més, estimula la circulació sanguínia.
  • Òrgans digestius. Provoca que el cos millori la seva capacitat per digerir i assimilar els aliments. Els òrgans digestius, com l’estómac, reben més quantitat d’oxigen i, per tant, el seu funcionament a la llarga resulta més eficaç. A més, el correcte moviment del diafragma ‘massatges’ els òrgans abdominals: estómac, fetge, intestí i pàncrees.
  • Toxines. Estimula l’intestí i els ronyons, amb el que es millora l’eliminació de toxines. La major oxigenació en els pulmons també afavoreix aquesta eliminació.
  • Pell. Es torna més suau i es redueix l’aparició d’arrugues facials amb l’oxigenació.
  • Control de pes. El control de la respiració calma l’ansietat i, per tant, la necessitat de menjar. Els exercicis respiratoris poden ser un aliat de les dietes, a més del subministrament extra d’oxigen.

En un estat relaxat, la mitjana de respiracions per minut hauria de ser de vuit a deu. Respirem de més

Maria Àngels Farreny en el seu laboratori de Natura Respira 3.0.

 

Per a Maria Àngels Farreny, experta en respiració i entrenadora personal de respiració i lideratge, ressalta que “respirar bé no ha de ser una moda” i aconsella que “el que és important és aprendre allò què és bàsic. Hi ha molts fonaments de la respiració que no es tenen en compte i són aspectes molt simples.” Farreny explica que tenim un mètode fàcil de comprovar sinó respirem bé és veure com arribem en el nostre dia a dia a partir de les 6 de la tarda: “si ens sentim molt cansats, estressats , manca de memòria i hem d’anar més sovint al servei, vol dir que la nostra respiració no és l’adequada”. L’experta en respiració té publicat el llibre “Dime como respiras y te diré como vives”, que ens pot servir com a manual de referència.

Quan desconnectem és quan ens podem centrar més bé en la respiració.