Cos, ment i ànima. Quin és el teu perfil de benestar?

Normalment, quan sentim a parlar de benestar ens venen al cap paraules com: salut i felicitat, però no només es tracta d’això, sinó que va més enllà. El benestar pot incloure aspectes molt diversos, com tenir una bona salut mental, sentir-se altament satisfet amb la vida, tenir un sentit de significat o propòsit i una bona capacitat per a manejar l’estrès. A grans trets, podem dir que, el benestar és tot allò que fa sentir-se bé amb un mateix.

A grans trets, podem distingir tres àmbits claus que influeixen en la nostra concepció de benestar: el físic, l’emocional i el mental. Cadascun d’ells està enfocat en un aspecte de l’existència humana, però es troben necessàriament interrelacionats. Ara que ja saps què és el benestar i com ens influeix, t’agradaria saber quins aspectes són més importants per a tu i quin és el teu perfil de benestar? Respon el següent qüestionari i descobreix-ho! 

Arxiu Imatges PTCBG. L’Escala. Javi Cabrera. 

Benestar significa moltes coses per a molta gent. Si poguessis triar una definició del que el terme significa per a tu, quin d’aquestes s’hi acostaria més?

 • a) Sentir-se en forma
 • b) Sentir-se relaxat
 • c) Sentir-se complet

Dormir bé t’ajuda a…

 • a) Tenir més energia
 • b) Alliberar estrès i pensar en positiu
 • c) Sentir-se en pau i descansat

Quan em sento estressat, la millor manera que tinc d’alleujar la tensió és…

 • a) Que em facin un massatge corporal
 • b) Fer una sessió de meditació o ioga
 • c) Connectar amb la natura

Quin element s’alinea millor amb la teva personalitat i la teva manera general de ser?

 • a) L’aire (soc atrevit i aventurer) 
 • b) El foc (soc apassionat i creatiu) 
 • c) La terra (soc afectuós i generós)

Quin tipus de menjar t’agrada més?

 • a) Els batuts amb molta proteïna 
 • b) Les fruites i verdures fresques de temporada 
 • c) Plats reconfortants de la meva infantesa

Com prefereixes relaxar-te de nit?

 • a) Fer estiraments o exercicis de relaxació muscular abans de dormir
 • b) Llegir una novel·la
 • c) Mirar junts una sèrie amb la parella

Majoria de A: El teu perfil de benestar és físic

Si la majoria de les teves respostes se centren en la cura del cos, és perquè ets una persona amb un perfil de benestar que té molta cura de la seva salut física i del seu organisme de diferents maneres. Això inclou fer exercici de manera regular, menjar aliments saludables i variats, una bona hidratació i descansar les hores que necessitis. Aquests són els paràmetres bàsics que es treballen per garantir un bon benestar físic, però si aquests, no es treballen com és degut, el nostre cos tampoc funcionarà correctament. 

Això no vol dir que hagis de ser un esportista professional o fer exercici intensament cada dia, sinó trobar una activitat física que t’agradi i que puguis incorporar a la teva vida de forma consistent. Això pot ser caminar, anar en bicicleta o qualsevol altra activitat que et motivi i et faci sentir bé. Per a tu, el benestar és sobretot sentir-te físicament actiu.

Arxiu Imatges PTCBG. Malniu. Alex Tremps.

Majoria de B: El teu perfil de benestar és mental

Per altra banda, si gran part de les teves respostes fan referència a la ment, vol dir que ets una persona que dediques temps a fer tot allò que t’agrada i això et permet gaudir, concentrar-te i assolir els teus reptes sense oblidar la salut mental. També, tens la capacitat de trobar l’equilibri, manejar i regular les teves emocions de manera saludable i adaptativa a través d’activitats com l’expressió de les emocions a través de la pintura, sessions de meditació per trobar el teu “jo” interior, o fer algun bany de bosc per connectar amb la natura amb tots els teus sentits. 

Algunes de les activitats que ens ajuden a millorar el benestar en l’àmbit mental i a fer-nos sentir amb pau i més equilibrats són la pràctica de la meditació o atenció plena, fer activitats que ens aportin calma i serenor, com llegir un llibre que ens agradi, escoltar un pòdcast o gaudir del silenci i els sons de la natura

Arxiu Imatges PTCBG. Empúries. Javi Cabrera.

Majoria de C: El teu perfil de benestar és emocional

Si ets una persona que valora la capacitat de sentir i expressar les emocions, així com saber gestionar eficaçment els desafiaments i l’estrès de la vida, ets una persona amb un perfil de benestar emocional. 

Per a tu el més important de qualsevol activitat de benestar és que sigui compartida, que t’ompli d’energia i de significat, i que et reconforti. L’entorn ideal per fer activitats de benestar per a tu és la natura, sigui el mar o la muntanya, ja que ens poden transportar a un estat de calma i pau, i fer-nos sentir connectats amb el nostre entorn d’una manera especial. 

A més, també ets un tipus de persona que li agrada establir relacions saludables i positives amb altres i, per tant, valores poder compartir els dubtes, problemes o mals de cap amb persones de confiança per aconseguir sentir-te millor anímicament i desencallar la ment quan faci falta.

Meditación

Respostes A, B i/o C: El teu perfil de benestar és holístic

Per últim, si les teves respostes inclouen una barreja equilibrada de A, B i C, vol dir que ets una persona amb un perfil de benestar holístic. Per aconseguir aquest tipus de benestar, és important fer un esforç conscient per cuidar-se a un mateix en tots els aspectes: cos, ment i ànima. Això pot incloure fer exercici regularment, mantenir una dieta saludable, però també mantenir relacions significatives, cuidar la salut mental i participar en activitats que ens facin sentir bé. 

El benestar per a tu pot incloure la pràctica de la meditació o el desenvolupament d’habilitats de comunicació i resolució de problemes, i l’exploració dels teus propòsits i valors més profunds. Si aconseguim cuidar-nos en tots aquests aspectes, podrem aconseguir un benestar holístic i una vida més satisfactòria i significativa.

Tal com hem vist, el benestar és un concepte ampli i complex, que fa referència a la salut física, mental i emocional d’una persona, així com a la seva satisfacció amb la vida en general. En qualsevol cas, si prioritzem el que és important per a nosaltres segons el nostre perfil de benestar i alhora aconseguim que aquests tres pilars estiguin en sintonia, podrem gaudir d’una vida feliç i satisfactòria.