Conscienciar els més petits del Medi Ambient

La cura del planeta, el respecte pel medi ambient, és un repte de tots, fins i tot dels més petits de la casa, ja que el futur és més seu que nostre. Però, com podem ensenyar els nens a cuidar l’entorn? Com podem fomentar que tinguin un comportament ecològic? I a partir de quina edat?

Tenint en compte que els nens aprenen jugant i de les seves experiències quotidianes i que l’exemple és un dels ensenyaments més poderosos, ja tenim algunes claus de les quals podem començar des de zero. D’una manera divertida i senzilla podem despertar en els nostres fills l’interès per tenir cura de la naturalesa, els recursos naturals, el clima, l’estima pels animals i els hàbits de compra més ecològics.

Al voltant dels 3 anys, els infants comencen a mostrar interès i curiositat per les coses, volen conèixer tot el que els envolta. Aquest podria ser un bon moment per despertar i fomentar la seva consciència ecològica.

La natura sempre és un descobriment i un aprenentatge per als més petits de casa.

 

Aquestes són algunes idees perquè els nens aprenguin a cuidar l’entorn:

  • Reciclar, que serveixi l’exemple!

Els nens són “esponges” i fan el que veuen, així que, si recicles a casa, ja tens una part guanyada. Explica-li per a què serveix cada apartat, i insisteix en la importància de reduir el fem que generem. Li pots ensenyar la regla de les 3 “R”: reduir, reciclar i reutilitzar.

  • Estalviar energia

Una altra manera de cuidar el medi ambient és estalviant recursos, com l’aigua o la llum. Acostuma’l que tanqui l’aixeta quan es renta les dents o la dutxa mentre s’ensabona. És important que li expliquis que els recursos naturals són limitats.

  • Respectar la naturalesa

Si el teu fill ja parla, potser t’ha preguntat on viuen els animals. Una bona idea és anar al camp amb els nens a passar el dia de pícnic i deixar que es relacionin amb la naturalesa amb tots els sentits, olorant una flor sense arrancar-la, sentint els ocells en silenci, tocant els arbres, veient les fulles al terra i jugant amb elles a fer manualitats, no tirant fem a terra ni xafant les flors.

  • Reduir la contaminació

Una bona manera de contribuir és utilitzar menys el cotxe, i explicar al nen el sentit d’anar caminant als llocs, com a l’escola, o amb bicicleta i optar pel transport públic, en comptes del cotxe particular. En el cas que no es pugui, hem d’intentar compartir el cotxe amb altres companys de l’escola i explicar que així contaminem menys perquè el cotxe funciona amb gasolina o gasoil, derivats del petroli, que emet gasos que contaminen.

  • Utilitzar material reciclat i productes ecològics

Tant en les llibretes o els fulls, com per als joguets. També jugar amb objectes reutilitzats, per exemple rotllos de paper higiènic, llandes de refrescos com a portallapis, xapes de begudes per a fer carreres… Segur que es divertiran molt en el procés. Els hem d’explicar que el paper s’obté dels arbres i que si en reduïm el consum o el substituïm per l’ecològic, cuidarem la naturalesa perquè pugui descansar, recuperar-se i “sentir-se bé”.

El Volcà de la Crosa, a Vilobí d’Onyar.