Combatre l’astènia primaveral

Ja fa uns dies que ha començat la primavera i més d’un ja nota canvis en la rutina habitual. El dia es fa cada vegada més llarg, els canvis de temperatura i de temps són constants, tenim un neguit estrany al cos, ganes de fer més coses de les que podem, cansament, sensació de son que ens acompanya… astènia primaveral. I què és aquest transtorn? És un símptoma que engloba diferents sensacions (somnolència, irritabilitat, apatia i cansament són les més comunes) produïdes pels efectes del canvi d’estacionalitat, que comporta canvis bruscos de temperatura i de pressió atmosfèrica, augment de les hores de llum solar i modificació de l’horari i les rutines.

El canvi d’estació provoca transformacions al nostre cos i cal estar informat per adaptar-se als canvis.

 

Què podem fer per combatre l’astènia primaveral? Et proposem sis consells per què puguis fer-hi front.

   1. Treballar en una dieta equilibrada pujant el consum de vegetals: Fruites, verdures de fulla verda que gràcies a l’àcid fòlic ajuden a recuperar la vitalitat, baixa el consum de proteïna animal i de sucres així com de làctics cafeïna i te. Pots incloure llevat de cervesa, que aporta vitamina B i proteïna i ajuda a millorar l’ansietat. I no oblidem el pol·len, ric també en vitamines.
   2. Fer exercici: Encara que sembli contradictori i no tinguem ànims per a l’exercici, és molt benèfic per combatre l’astènia; realitza un exercici lleuger com caminar, nedar o exercicis aeròbics de baix impacte. L’exercici ens ajuda a alliberar endorfines per sentir-nos més actius i alegres.
   3. Carrega’t de vitamina D: S’aconsella prendre el sol una estona cada dia.
   4. Cuida el teu cos: Hidrata’l sovint. Beure dos litres d’aigua al dia és el més saludable, pots combinar-ho amb infusions d’equinàcia, gingebre, farigola.
   5. Evita hàbits tòxics: No fumar ni beure begudes alcohòliques. Aquest és un consell bàsic per tenir un estil de vida saludable, però, quan ens sentim cansats aquests hàbits empitjoren els símptomes.
   6. Respectar l’horari de la son: S’aconsella tenir el millor descans possible i dormir 8 hores diàries. Per aconseguir-ho et recomanem establir una bona rutina per dormir: Determinar una hora concreta per anar al llit i sopar com a mínim una hora abans. També ens anirà bé fer coses relaxants i que no ens exigeixin cap esforç: prendre una infusió, llegir un llibre, meditar, escoltar música relaxant… i tenir al dormitori una temperatura adequada.

 

Sortir, caminar i fer esport són algunes de les recomanacions.

 

Després de les primeres setmanes segur que els símptomes desapareixen i podem gaudir de l’entorn que ens envolta i la màgia que acompanya aquesta època de l’any.

Ha arribat la primavera! Els arbres broten i s’omplen de vida i de tots colors… ens trobem davant d’uns paisatges idíl·lics, envoltats d’un esclat de color i olors florals.