Ja fa uns dies que ha començat la primavera i més d’un ja nota canvis en la rutina habitual. El dia es fa cada vegada més llarg, els canvis de temperatura i de temps són constants, tenim un neguit estrany al cos, ganes de fer més coses de les que podem, cansament, sensació de son que ens acompanya… astènia primaveral. I què és aquest transtorn? És un símptoma que engloba diferents sensacions (somnolència, irritabilitat, apatia i cansament són les més comunes) produïdes pels efectes del canvi d’estacionalitat, que comporta canvis bruscos de temperatura i de pressió atmosfèrica, augment de les hores de llum solar i modificació de l’horari i les rutines.

Què podem fer per combatre l’astènia primaveral? Et proposem sis consells per què puguis fer-hi front.
-
-
- Treballar en una dieta equilibrada pujant el consum de vegetals: Fruites, verdures de fulla verda que gràcies a l’àcid fòlic ajuden a recuperar la vitalitat, baixa el consum de proteïna animal i de sucres així com de làctics cafeïna i te. Pots incloure llevat de cervesa, que aporta vitamina B i proteïna i ajuda a millorar l’ansietat. I no oblidem el pol·len, ric també en vitamines.
- Fer exercici: Encara que sembli contradictori i no tinguem ànims per a l’exercici, és molt benèfic per combatre l’astènia; realitza un exercici lleuger com caminar, nedar o exercicis aeròbics de baix impacte. L’exercici ens ajuda a alliberar endorfines per sentir-nos més actius i alegres.
- Carrega’t de vitamina D: S’aconsella prendre el sol una estona cada dia.
- Cuida el teu cos: Hidrata’l sovint. Beure dos litres d’aigua al dia és el més saludable, pots combinar-ho amb infusions d’equinàcia, gingebre, farigola.
- Evita hàbits tòxics: No fumar ni beure begudes alcohòliques. Aquest és un consell bàsic per tenir un estil de vida saludable, però, quan ens sentim cansats aquests hàbits empitjoren els símptomes.
- Respectar l’horari de la son: S’aconsella tenir el millor descans possible i dormir 8 hores diàries. Per aconseguir-ho et recomanem establir una bona rutina per dormir: Determinar una hora concreta per anar al llit i sopar com a mínim una hora abans. També ens anirà bé fer coses relaxants i que no ens exigeixin cap esforç: prendre una infusió, llegir un llibre, meditar, escoltar música relaxant… i tenir al dormitori una temperatura adequada.
-

Després de les primeres setmanes segur que els símptomes desapareixen i podem gaudir de l’entorn que ens envolta i la màgia que acompanya aquesta època de l’any.
Ha arribat la primavera! Els arbres broten i s’omplen de vida i de tots colors… ens trobem davant d’uns paisatges idíl·lics, envoltats d’un esclat de color i olors florals.