Combat la depressió amb exercici físic

Quan un està deprimit, no té ganes de fer res. Però a vegades cal treure forces d’on no n’hi ha per moure’s i fer un primer pas. Una de les activitats que ajuda a aixecar els ànims, per més mandra que pugui fer d’entrada, és l’esport. Els seus beneficis per a la salut són nombrosos.

L’exercici físic incideix en quatre aspectes que es veuen afectats per la depressió: els pensaments, la neuroquímica, la conducta i, també, l’aspecte físic.

Et sents deprimit? L’esport és un dels teus antídots

La pràctica de l’esport contribueix a tenir la ment ocupada i a no pensar en les nostres preocupacions. A més, fer exercici físic ens pot servir per motivar-nos, parar atenció a les nostres sensacions de benestar físic i marcar-nos petits reptes que podem materialitzar.

En l’aspecte neuroquímic, el desequilibri d’alguns neurotransmissors en certes zones del cervell pot influir negativament en nosaltres. De quina manera? Reduint la sensació de plaer que proporcionen determinades activitats, alterant el nostre cicle de son o el nostre humor, produint cansament… El paper de l’esport, aquí, és clau perquè allibera endorfines, una substància que aporta sensació de benestar, contribueix a equilibrar els neurotransmissors que afavoreixen la depressió i allibera compostos que eliminen substàncies nocives generades en estats depressius.

Si ens centrem en la conducta, l’exercici físic ens ajuda a trencar amb l’aïllament quan no volem sortir de casa i no tenim ganes de fer res o ens en veiem incapaços. Si l’activitat escollida implica un equip, potser ens costarà, però ens esforçarem per no fallar a ningú. I a poc a poc, sense adonar-nos-en, tindrem una motivació. Gràcies a la nova rutina, la nostra conducta canviarà progressivament.

I, finalment, l’aspecte físic: quan algú pateix depressió, es descuida, puja o baixa de pes, perd capacitats de força o resistència, disminueix la seva seguretat i inclús veu afectada la seva sensibilitat al dolor. A grans trets, el cos es debilita. Si l’activem, ràpidament notarem els canvis i la nostra ment ho agrairà. La depressió es revertirà en el moment en què superem l’esforç inicial, i guanyarem confiança en nosaltres mateixos i motivació per assolir els nostres objectius.

Creu en tu mateix

El més important és que no et posis excuses a tu mateix: voler és poder, i la teva ment et pot jugar males passades. Realment hi ha res que t’impedeixi fer exercici físic? Què hi tens a perdre? Ràpidament començaràs a notar les seves repercussions, canvis per fora que contribuiran a la teva millora interior.

Si creus que el teu problema és la constància, socialitza’t amb l’esport. Compartir aquesta pràctica amb algú conegut o, inclús, conèixer gent mentre fas exercici físic t’ajudarà a sentir-te integrat i a motivar-te. Marca’t petits objectius i recuperaràs el plaer de les petites coses. Assolir el benestar diari està a les teves mans.