Com iniciar-se a la meditació?

La meditació o mindfulness s’utilitza avui dia com una teràpia complementària que té com a objectiu final la millora de la salut i la sensació de benestar. Cada vegada hi ha més gent que practica la meditació per tal de minimitzar l’ansietat i l’estrès que experimenten durant el seu dia a dia aconseguint així modificar les seves pròpies emocions.

Les pràctiques de meditació que practiquem avui en dia tenen el seu origen en unes determinades religions i tradicions espirituals asiàtiques. És cert que tothom pot fer-ho, però cal ser conscient que és un procés mental complex que requereix pràctica i dedicació.

Si estàs decidit a endinsar-te al món de la meditació t’animem a fer-ho, aquesta és sens dubte una alternativa eficient que permet a aquells qui la practiquen entrar de forma gradual en un estat de relaxació i pau interior. Per fer-ho, t’oferim alguns consells que et facilitaran la introducció a aquesta pràctica i et permetran augmentar la pròpia consciència i restablir la connexió amb el teu propi interior.

Arxiu PTCBG. Santa Marta Hotel & Spa. Lloret de Mar. Javi Cabrera.

Consells pràctics per començar a meditar

En primer lloc, és important començar a poc a poc i mantenir les teves expectatives sota control. Si bé és cert que es coneix que un dels principals beneficis de la meditació és el benestar, cal ser conscients que per aconseguir-lo es necessita un cert grau d’esforç, pràctica i compromís. Cada persona necessita el seu temps, hi ha gent que experimenta els beneficis de la meditació de forma immediata i en canvi n’hi ha d’altres que els pot portar més temps.

És per això que cal ser pacients i constants amb aquesta pràctica i valorar de forma positiva cada petita millora.

Un altre aspecte molt important a tenir en compte és l’espai on volem meditar. Si no comptes amb un lloc especial per meditar només cal buscar un lloc tranquil.

És interessant poder trobar un espai segur i còmode per poder practicar durant uns minuts la meditació sense que ningú et pugui molestar. Qualsevol espai pot funcionar, un racó o una habitació tranquil·la de casa o de la feina o inclús en un espai exterior que et pugui aportar pau i serenitat. El silenci és molt important quan es realitza aquesta pràctica, encara que estiguis amb els ulls tancats hauràs d’apagar el mòbil i evitar qualsevol interrupció durant la sessió.

Posa atenció a la teva postura, és una altra de les peces imprescindibles per aconseguir l’objectiu que estàs buscant. No fa falta adoptar postures estranyes o incomodes, el més important és que puguis mantenir l’esquena recta i puguis corregir qualsevol gest o postura incorrecte. Procura que les teves mans descansin sobre les cuixes, que les teves espatlles estiguin relaxades i que puguis alliberar qualsevol tensió del teu cos, especialment del coll, i la mandíbula. Col·loca la llengua a la part posterior de les dents superiors i inclina el cap lleugerament cap endavant. Sempre que mantinguis l’esquena recta evitaràs quedar-te adormit i podràs prendre una major consciència de la teva activitat.

Arxiu PTCBG. Javi Cabrera fotògraf.

No t’obsessionis a meditar durant hores, de fet molts experts del mindfulness recomanen sessions curtes, és millor que la durada sigui menor i que siguis constant amb aquesta pràctica. Per començar, pots provar de fer intervals de 10 minuts, encara que sembli senzill, durant aquest temps has d’estar amb els ulls tancats i aconseguir prendre plena consciència del teu cos i ment. A mesura que et vagis sentint més còmode pots anar ampliant aquests intervals i augmentar aquest temps si et sents preparat. Per no haver de dependre del teu rellotge pots utilitzar una alarma o un temporitzador. La música també et pot ajudar a comptabilitzar el temps a més d’acompanyar-te en aquest viatge sensorial.

Per últim has de saber sobre la importància de la teva respiració. Meditar vol dir ser conscient del teu propi cos, sentir com la gravetat cau sobre teu i aprendre a observar els propis pensaments, sensacions i emocions que apareixen a la teva ment, aprendre a reconèixer-los i a deixar-los anar. Per assolir aquest estat de concentració i plena consciència, la respiració ens serveix com a àncora entre les nostres ments ocupades i la base de la pràctica de la meditació. Concentra’t en ella i sent com l’aire entra al teu interior, com s’omplen els teus pulmons i com finalment l’expulses pel nas.

No et preocupis ni intentis lluitar contra els teus pensaments, simplement els has de deixar anar i tornar. Ajuda’t amb la respiració i sigues constant amb aquesta pràctica, a poc a poc podràs experimentar els beneficis de la meditació i veure una millora exponencial en la teva salut i benestar. Que et sembla, comencem?

Et recordem que al Club Salut i Benestar comptem amb diversos equipaments i serveis especialitzats en aquesta pràctica, no et perdis les sessions de mindlfuness de l’Edgar Tarrés, o els tallers de meditació del Happy Yoga Girona, o fins i tot algunes activitats molt especials organitzades per Risum.