Com cuidar la pell i preparar-la per l’estiu

Quan parlem de benestar ens referim al conjunt de coses necessàries per viure bé i amb tranquil·litat i, per tant, la salut, la forma física i l’equilibri emocional en són alguns dels pilars fonamentals. Encara que en un primer moment podríem pensar que la salut de la nostra pell no influeix de forma directa ni gaire rellevant sobre el nostre benestar, molts estudis científics han demostrat que és totalment al contrari.

És essencial sentir-se bé per dins i per fora, ja que el nostre organisme funciona com un conjunt de parts que s’interrelacionen entre si. La pell és un dels òrgans més versàtils del nostre cos, i encara que sembli autosuficient, és molt important cuidar-la de forma correcta i aprendre a “escoltar-la”. És un reflex de les nostres emocions i la nostra salut i per això protegir la nostra pell ha de convertir-se en una prioritat. Prendre el temps per cuidar-nos, ni que sigui uns minuts al dia, ens pot aportar grans beneficis pel nostre dia a dia.

La pell ens protegeix de tots els agents nocius de l’entorn: la calor, el fred, els bacteris…, controla els canvis de temperatura del nostre cos i contribueix a la producció de vitamina D, vital per a la salut dels nostres ossos i articulacions. Hi ha factors que poden afectar negativament la nostra pell com l’estrès, la contaminació o la falta de descans. És per això i per altres funcions beneficioses que desenvolupa, que hem de prendre les precaucions necessàries per gaudir d’una pell saludable: no només protegir-nos de les radiacions solars o exfoliar-nos la pell de tant en tant, sinó també descansar i dormir bé, fer exercici per aconseguir una correcta circulació sanguínia i alimentar-se de forma equilibrada.

Consells per cuidar la nostra pell

Si dediquem el temps necessari a cuidar la nostra pell i seguim les recomanacions dels experts, podrem aconseguir resultats tangibles. Tenint en compte que el benestar és la suma del treball psicològic i físic i la cerca de l’equilibri entre cos i ment, us deixem alguns consells per aconseguir una millor salut per a la pell:

1. Preparar la pell

Aquesta primavera hem viscut una situació excepcional que també ha afectat de moltes maneres la nostra pell: la falta de llum o ventilació, la sequedat provocada per l’ús intensiu de sabons i desinfectants… Per això, aquest estiu, més que mai hem de preparar i cuidar la nostra pell. Abans d’exposar-nos al sol, és important exfoliar-nos per tal d’eliminar les cèl·lules mortes sobrants i aconseguir així un bronzejat sa i uniforme. 

2. Tenir prudència amb el sol

Les radiacions solars poden ser realment nocives per a la nostra salut. Recordeu exposar-vos a poc a poc i utilitzar sempre crema protectora. Cada vegada que ens cremem, provoquem una baixada de defenses en el nostre organisme provocant altres efectes nocius per a la salut. Així doncs, cal assegurar-nos de protegir bé la pell aplicant constantment crema solar i evitant les hores de màxima radiació.

3. Hidratar-se correctament

No només és important hidratar bé la pell de forma constant amb productes com cremes o locions, sinó que també cal beure aigua de forma freqüent. L’aigua és necessària per a recuperar la que perdem per la suor i mantenir les cèl·lules de la pell en estat òptim. Fins i tot, ajuda al fet que les defenses treballin bé. Beure aproximadament 2 litres diaris fa que la pell pugui mantenir-se elàstica i amb un estat d’hidratació òptim.

4. Tenir una bona higiene

La higiene personal és important però, a menys que realitzem esforços físics, treballem al sector sanitari o de cara al públic, hem de mirar de no dutxar-nos en excés. En dutxar-nos eliminem restes de pell morta, olis naturals i bacteris que en realitat són beneficiosos per protegir-nos dels factors climàtics agressius. Per això, si hem de dutxar-nos amb freqüència, podem evitar la sequedat de la pell i compensar aquest fet utilitzant productes hidratants adequats.

5. Triar productes adequats per a la nostra pell

Cada pell és diferent, el fet de tenir la pell més grassa, per exemple, significa tenir més bacteris i per tant hi ha una eliminació més freqüent de cèl·lules mortes. Aquest fet fa que la pell necessiti una neteja més freqüent i la utilització d’uns productes específics. Amb la pell seca, en canvi, caldrà utilitzar productes que netegin sense llevar el greix de la pell i ajudant-la a regenerar-se sola. És vital conèixer la nostra pell i “escoltar-la” per tal d’utilitzar productes realment beneficiosos en cada cas.

6. Practicar exercici

Sabem que l’exercici físic té múltiples beneficis per al nostre organisme, tant en l’àmbit emocional com físic, però el que molts no sabem és que també pot ajudar a cuidar la nostra pell. Segons estudis científics, l’esport estimula la circulació sanguínia, de manera que la pell pot rebre més oxigen i nutrients. D’altra banda, la suor augmenta la temperatura corporal afavorint així l’eliminació de brutícia i ens ajuda a desfer-nos dels punts negres i l’acne. Això es tradueix en una pell més neta i lluminosa.

7. Alimentar-se correctament

L’alimentació juga un paper fonamental en la disciplina del benestar, ja que seguir una rutina saludable ens proporcionarà major energia i vitalitat, a més d’ajudar-nos a cuidar de tots els nostres òrgans, inclosa la nostra pell. Hi ha certs aliments que poden ajudar de manera especial, com la fruita i la verdura, que aporten les vitamines necessàries. Els aliments amb antioxidants com l’oli d’oliva, els fruits vermells, la fruita seca, els albercocs, les remolatxes, el carbassó i les magranes també són realment beneficiosos. Una altra manera d’ajudar a la pell a protegir-nos de les agressions externes és a través dels aliments que contenen coenzim Q10, com són els cereals, el peix i la soja.

L’Omega-3, 6 i 9 són àcids grassos que ens ajuden a equilibrar la hidratació i greix de la pell. És a dir, milloren tant la pell seca com la grassa i la mixta. Es troben, sobretot, en peixos blaus, nous, oli d’oliva, llavors de lli i xia. Per últim, per evitar que les molècules de sucre s’adhereixin a algunes proteïnes, com el col·lagen i l’elastina, cal evitar els sucres refinats.

Arxiu d’imatges PTCBG – Hotel Santa Marta

8. Regalar relax i descans a la pell

L’estrès, la falta de son i el pas dels anys es reflecteixen a la nostra pell i per això cal ser conscients de la importància d’un bon descans. Quan dormim, la nostra pell també descansa, es regenera i es mostra molt més saludable, fresca i sana i per això és fonamental dedicar-li al son l’atenció que es mereix per donar al nostre cos el descans que ens demana.

Arxiu d’imatges PTCBG – Aqva Banys Romans

Si a més a més vols ajudar a la teva pell a aconseguir una millor salut, ho pots fer gaudint de l’oferta de tractaments especialitzats que trobaràs al nostre territori. No et perdis tots els serveis i tractaments de benestar de les empreses i entitats del Club de Salut i Benestar del Patronat de Turisme de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

Esperem que amb aquests consells us ajudin a aconseguir una pell radiant i, sobretot, el benestar de tot el teu cos i la ment. Us animem a seguir-los i veureu que en poques setmanes us sentireu molt millor!