Com combatre la calor de manera saludable

L’arribada de l’estiu, és sinònim de vacances, de passar molt temps a l’aire lliure i de gaudir de les nits amb un clima meravellós. Però, moltes persones, també comparteixen la preocupació d’aquest augment de calor, ja que si el clima és massa càlid i inaguantable no podem gaudir de l’estiu com cal. Amb aquestes temperatures, els llençols s’enganxen, el pijama abriga massa i tenir corrent d’aire es torna un privilegi.

Per aquest motiu, avui us volem descobrir alguns consells per vèncer aquesta onada de calor per poder gaudir d’un estiu de manera saludable i refrescant. Estàs preparat? 

En aquests dies que apreta tant la calor, és molt comú pensar que un bany d’aigua freda ens refrescarà i reduirà la temperatura del nostre cos, però l’efecte és bastant el contrari, ja que el que fa és activar la temperatura de l’organisme per no perdre calor. Per tant, el millor que podem fer és dutxar-nos amb aigua tíbia per baixar la temperatura sense que l’organisme retingui la calor.

A l’estiu, també és molt important optar per una alimentació fresca i variada, rica en fruites, verdures i hortalisses. Tots aquests aliments ens aporten vitamines, minerals, fibra i altres substàncies beneficioses, entre les quals hi ha l’aigua, que ens ajuda a mantenir-nos hidratats. Una bona manera de començar a introduir aquesta pràctica més saludable és agafant inspiració d’alguna recepta de l’Espai de cuinar sa amb en Matthias Hespe, i així, gaudir d’aliments totalment saludables i ecològics. 

Arxiu Imatges PTCBG. Empúries. Javi Cabrera.

És recomanable evitar els menjars copiosos i els que necessitin consumir-se en calent com un estofat o una sopa. Això obliga el cos a produir més calor per digerir correctament. Un gaspatxo, un iogurt o una amanida són els taloners perfectes abans d’una nit d’estiu. I sobretot beure molta aigua, ja que el cos l’utilitza per evacuar calor. 

Una altra manera per refrescar-se, quan comença la calor, són els sucs de fruita natural elaborats amb fruita fresca i de temporada com la síndria, el meló, les cireres, les prunes, els préssecs i albercocs, les nespres i les maduixes o maduixots entre altres. Només és necessària una mica d’imaginació per crear tota mena de receptes de sucs nutritius amb propietats diürètiques, mineralitzants i tonificants. I tu, quin prepararies? 

Cal evitar sortir de casa a les hores de més calor, és a dir, durant el migdia. Podem aprofitar aquestes hores per preparar el dinar, gaudir dels més petits de casa i recuperar energies per afrontar el que queda de jornada. En el cas que es vulgui sortir, és important caminar sempre que es pugui per l’ombra, portar roba lleugera, preferiblement de cotó, i una gorra o barret per protegir-nos el cap. També és recomanable dur una ampolla d’aigua a sobre i beure’n sovint i mullar-nos la cara. Si ens aturem a descansar, que sigui en un lloc fresc o un espai climatitzat. 

Durant els caps de setmana és inevitable quedar-se a casa, ja que l’aprofitem per desconnectar del nostre dia a dia i anar a la platja, a la piscina o al parc per esbargir-nos. Per tant, és aconsellable protegir-se del sol i utilitzar la crema solar durant diverses vegades al dia. Amb els més petits s’ha d’extremar les precaucions, amb un factor de protecció elevat, evitant que estiguin al sol desprotegits durant molt de temps. 

Arxiu Imatges PTCBG. Roses. Ajuntament Roses.

Aquest estiu protegeix la teva pell de l’exposició tant dels raigs UVA com als UVB, ja que és una de les principals causes de l’envelliment avançat, accelera l’aparició d’arrugues i una gran pigmentació. Si vols saber algunes recomanacions per cuidar-nos més i tenir una pell sana i brillant durant tot l’estiu, llegeix el següent article

Després d’un dia a la platja o a la piscina, ens agrada arribar a casa i estar fresquets. Per aconseguir-ho, és important evitar que la casa se sobreescalfi durant el dia i, per tant, cal abaixar les persianes a les hores que toca més el sol i obrir les finestres a la nit perquè la casa es ventili i entri corrent d’aire, així l’habitacle tindrà una millor temperatura i podrem descansar correctament, sense que la calor en sigui un impediment. 

Ara que ja saps com combatre aquests dies de calor de manera saludable, t’aconsellem seguir totes aquestes indicacions per poder gaudir d’un estiu ple de benestar sense deixar de fer tot allò que t’agrada a la Costa Brava i al Pirineu de Girona.