Caminar cada dia per millorar la salut cardiovascular

El power walking o trekking és la versió modernitzada d’una caminada amb ritme, una disciplina perfecta per protegir la teva salut cardiovascular, que pots practicar sigui quina sigui la teva edat i que a més t’aportarà beneficis psicològics com mitigar tensions i avivar la teva creativitat. El considerat ideal perquè la caminada sigui efectiva caminis 10.000 passos al dia -aproximadament 8 km-, tal com indiquen entitats mèdiques com l’Associació Americana del Cor.

Moltes persones no saben que caminar és un dels millors exercicis que podem fer diàriament, ja que aquesta simple rutina pot tenir molts beneficis per a la salut. Un estudi va revelar que el 40% dels adults no caminen res i aquesta xifra va en augment a mesura que passa el temps, ja que el desenvolupament de la tecnologia ha fet tasques més fàcils però menys saludables.

A l’inici, sense pressió. Dependrà del ritme de la teva gambada, però de mitjana, realitzar 10.000 passos pot portar entre una hora i 90 minuts. Si estàs poc habituat a fer exercici i només amb donar dues voltes a l’illa urbana perds l’alè, és gairebé segur que proposar-te de primeres dedicar tant de temps a la passejada et pot dur -gairebé segur- al fracàs. Millor que durant la primera i segona setmana de pràctica la teva fita sigui caminar entre 20 minuts i mitja hora en dies alterns. Pots repartir aquests minuts durant el dia i aprofitar, per exemple, els trajectes cap a la feina.

Caminar enforteix el cor i preveu malalties cardiovasculars i ajuda a equilibrar el pes

Un comptador de passos, el teu aliat. Mitjançant el telèfon mòvil i amb gadgets com una polsera per mesurar l’activitat o un podòmetre pots advertir la distància a peu que has recorregut al llarg del dia. Amb aplicacions com Runtastic, RunKeeper o Strava pots obtenir el resultat dels teus avenços en la pràctica del power walking i així anar controlant el teu progrés en aquest repte o, si per contra, t’està faltant activitat física.

Tasques compatibles. Mentre parles per telèfon amb la teva mare, compartint un cafè amb un amic per un passeig, tancant gestions de treball amb el mòbil i pujant i baixant escales podràs augmentar el nombre de quilòmetres que fas diàriament. Valora qualsevol oportunitat per no abusar del descans a la cadira i en el sofà i així anar afegint passos al teu dia a dia.

Activitat més intensa. Quan portis una setmana implicada en el repte, has d’estar preparat per donar-li més ritme de cames. Camina com si tinguessis pressa i intenta fer-ho durant mitja hora almenys durant 4 dies de la setmana.

Passejada pel Camí de Ronda de Lloret de Mar.

 

La teva família, implicada.A més de ser bo per a tu, caminar a l’aire lliure i fer una sortida a la muntanya és un pla perfecte per gaudir en parella o si tens fills. Adoptar hàbits com el senderisme fa prendre consciència als més petits de la importància d’un estil de vida saludable i, a més, serà potser la major motivació per a tu: què millor que activar-te en companyia dels que més t’importen.

Un estudi recent confirma que el 40% dels adults no caminen durant el dia i aquesta xifra va en augment a mesura que passa el temps

Caminades amb recompensa. Felicita’t per adoptar aquest hàbit tan sa, així com per les millores físiques que aniràs experimentant, com més resistència física i menys dolor muscular, entre d’altres. Reconèixer els esforços quotidians t’ajudarà, no només a reforçar la teva autoestima, sinó a mantenir-te ferm de cara a complir dia a dia aquest desafiament saludable.

Tan perjudicial com fumar o seguir una dieta rica en greixos i sucre és la vida sedentària. És el que indica l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que subratlla que la manca d’activitat física és un dels factors de risc principals per a la salut. L’entitat també desmunta mites: destaca que fer exercici no ha de ser car, es pot realitzar en qualsevol lloc i en molts moments al llarg del dia, i assenyala que caminar -n’hi ha prou amb dedicar-li 30 minuts al dia- és l’esport més practicat i recomanat i, a més, no et costarà ni un euro.