El Benestar a la Costa Brava a través dels ulls de la Kris Ubach

Fa tan sols unes setmanes el Patronat de Turisme Costa Brava Girona va publicar el primer llibre electrònic de rutes culturals i activitats de benestar de la Costa Brava. Sota el títol ‘’Un viaje sensorial: Rutas culturales y del bienestar por la Costa Brava’’ l’autora, Kris Ubach, explica la seva experiència al nostre territori i dóna a conèixer diverses activitats de benestar i cultura per aquells usuaris i visitants que busquen gaudir d’unes vacances on aquests dos àmbits es compaginen entre si.

Kris Ubach, nascuda a Barcelona, es defineix com a viatgera, fotògrafa professional i periodista freelance especialitzada en viatges i turisme. Amb una llarga trajectòria professional, col·labora amb nombroses revistes i diaris de gran prestigi d’àmbit nacional i internacional d’entre els quals podem destacar Viajes National Geographic o Conde Nast Traveler a més de diversos diaris catalans com La Vanguardia o l’Ara.

També col·labora a la ràdio amb RAC1 i Catalunya Ràdio i ha impartit diversos tallers, cursos i xerrades sobre viatges a algunes universitats com la Politècnica de Catalunya o l’escola IDEP.

L’objectiu amb aquest ebook ha estat presentar la Costa Brava des d’una perspectiva diferent, on es veies que els conceptes de Salut i Benestar van més enllà del que és físic i entendre que el patrimoni de la Costa Brava, tant el tangible com l’intangible, són antecedents i formes de benestar.

L’autora assegura que aquesta ha estat una experiència molt enriquidora ja que, tot i ser una gran coneixedora del territori de la Costa Brava en l’àmbit paisatgístic i cultural, ha pogut aprendre moltes coses noves des del punt de vista del benestar.

‘’Normalment havia conegut la Costa Brava pels ulls (els paisatges, els museus, els indrets històrics…) i pel gust (la gastronomia pròpia, els vins…), aquest cop hi he posat més atenció a tocar-la —a experimentar, per exemple, el tacte de l’escorça dels arbres fent un bany de bosc— i a escoltar-la de veritat fent ioga o mindfulness en un entorn natural.’’

Bany de Bosc Cooperativa Sèlvans – Autora: Kris Ubach

Sembla mentida com a vegades prenem atenció al nostre entorn només amb la vista. Ens sembla que captant els paisatges amb la mirada podem comprendre el que s’amaga a cada territori, però si tan sols amb els ulls som capaços de sentir-nos més a prop de l’entorn, com ha de ser fer-ho a través de la resta dels sentits?

La Costa Brava a través dels sentits

A la Costa Brava la gastronomia és sens dubte un altre atractiu indiscutible, però som realment conscients del que tenim a l’abast? Disposem de productes Km0 d’una gran qualitat, comptem amb professionals i establiments que cuiden la cuina del nostre territori i ens fan adonar de tots els beneficis que poden aportar a la nostra salut i benestar.

Cal alimentar-se amb consciència, fins i tot la Kris ens diu que durant aquesta experiència ha après a reconèixer plantes autòctones que s’usen des de temps antics i que les trobem als marges dels camins però que, avui en dia, la majoria de nosaltres, no les sabem ni reconèixer.

Sentir la Costa Brava amb tots els sentits és un exercici que hauríem de fer per captar realment tot allò que té per donar-nos el nostre territori. 

Meditació amb Edgar Tarrès a Roses – Autora: Kris Ubach

Fer activitats de meditació o ioga a l’aire lliure és una manera de descobrir la Costa Brava des d’una altra perspectiva, gaudir de la seva aura mentre ens regalem un moment de salut i benestar.

Per què la Costa Brava és sinònim de benestar?

L’autora, a través d’aquesta experiència entén el benestar com una manera de no tan sols connectar amb nosaltres mateixos i millorar la nostra salut, sinó que també creu que és del tot necessari connectar amb la natura.

A vegades ens pot semblar complicat trobar estones dins el nostre dia a dia per connectar amb la natura, però tenim la sort de comptar amb la Costa Brava, un indret on podrem trobar tots els ingredients necessaris per a gaudir d’una experiència única.

Kris Ubach ens recorda alguns d’aquests aspectes que converteixen aquest indret en una destinació pensada també per al benestar:

‘’hi té els paisatges espectaculars, hi té les aigües termals que ja aprofitaven els romans, hi té tota la varietat de productes de la dieta mediterrània i moltes persones darrere que els treballen de manera orgànica i sostenible…’’

En aquest llibre electrònic hi trobem diverses rutes temàtiques que han estat pensades per a qualsevol persona, sense importar l’edat. L’autora ens explica com la Ruta de la Consciència ha estat més orientada cap al benestar interior i per això es destaquen activitats com els banys de bosc, el mindfulness, el ioga i la nutrició conscient.

Happy Yoga Girona – Autora: Kris Ubach

En canvi la Ruta de l’Aigua, per exemple, està més enfocada a l’aspecte històric i cultural, encara que també contempla experiències termals semblants a les que van implementar els romans ja fa dos mil anys.

La Ruta de les Herbes Mediterrànies, de Blanes a l’Escala i la Ruta dels Sabors, de Girona a Castelló d’Empúries són les altres dues que conformen aquest ebook.

L’essència i autenticitat de la Costa Brava

Un altre dels aspectes que destaca Kris Ubach d’aquesta experiència són les persones que ha pogut conèixer i de les quals en parla en aquest llibre.

‘’Tots m’han ensenyat moltes i moltes coses que desconeixia: des de peculiaritats botàniques o aplicacions dietètiques de certes plantes, fins a curiositats històriques (vaig descobrir racons de la mateixa Girona que ni tan sols sabia que existien!!!), maneres de treballar la terra o de collir la mel… ‘’

Mas Entreserra – Autora: Kris Ubach

Recórrer la Costa Brava i conèixer tota aquesta gent que hi ha darrere ha estat un aprenentatge constant per a ella. Aquests professionals li han mostrat una nova manera de viure i sentir el nostre territori.

També destaca equipaments i llocs amb gran encant que conviden a viure una experiència de benestar i desconnectar del dia a dia per connectar amb un mateix i amb la natura.

‘’he descobert llocs (hotelets amb encant, balnearis, spas…) on de ben segur m’escaparé un dia d’aquests en privat’’

És cert que la Costa Brava ja és per si mateixa una destinació turística d’ordre mundial i, segons el que ens explica l’autora, l’autenticitat del territori és per ella un valor afegit i diferencial.

‘’La Costa Brava és autèntica i molta gent segueix lluitant perquè així sigui. Darrere de la seva façana més mediàtica hi ha persones que han recuperat cultius i maneres de fer antigues, hi ha molts pobles que perpetuen el seu ritme de vida pausat i que conserven la seva arquitectura tradicional sense perdre de vista que ja estem al s.XXI. Aquesta sempre ha estat una terra d’artistes i d’artesans per algun motiu…’’

L’Escala – Autora: Kris Ubach

Aquestes declaracions de l’autora ens fan entendre encara millor com la cultura i el benestar estan presents al nostre territori i poden anar junts de la mà.

La col·laboració de dos clubs de màrqueting de producte del Patronat de Turisme, el Club de Cultura i Identitat i el Club de Salut i Benestar ha posat en valor les experiències i els productes locals i les persones que hi ha darrere de cada equipament i experiència. La Kris Ubach a través d’aquest llibre ens permet entendre en primera persona perquè la Costa Brava és una destinació perfecta en l’àmbit del turisme de salut i benestar i el turisme cultural.

Tots podem ser amants incondicionals de la Costa Brava i, estem segurs que amb aquestes propostes a través dels ulls de la Kris Ubach es pot conèixer encara millor el nostre territori.

Després de parlar amb ella i llegir en aquest llibre la seva experiència, és probable que veiem la Costa Brava de forma diferent, és més, és probable que la sentim fins i tot com no ho hem fet abans.