Aromes al Bosc: gastronomia, boscos i benestar.

Sempre hem parlat sobre el paper de la natura al benestar i la salut de les persones, i cada vegada existeixen més evidències que els boscos ens poden aportar beneficis a nivell físic, emocional, social i espiritual.

Seguint aquesta premissa neix Aromes al Bosc, un projecte basat en tres eixos principals: natura, boscos i cuina.

La idea d’aquesta iniciativa té a veure amb oferir experiències sensorials i gastronòmiques amb l’objectiu de nodrir relacions personals i laborals mitjançant la connexió amb la natura i el plaer.

Aromes del bosc ofereix doncs una experiència gastronòmica en un entorn privilegiat, on es crea l’ambient perfecte perquè les persones se sentin a gust, lliures i obertes per connectar amb la natura externa i la seva propia.

L’oferta d’Aromes al Bosc

Aquelles persones que vulguin conèixer noves experiències, que es trobin en un moment de creixement personal o d’exploració, els amants de la gastronomia o aquells qui busquen tranquil·litat i benestar, trobaran el que estan buscant a Aromes al Bosc. S’adapten a les necessitats de cadascun dels seus clients per crear una experiència personalitzada.

Un dels seus principals serveis l’anomenen ”Restaurant d’una taula”, es tracta d’un àpat amb ànima al mig del bosc amb l’objectiu que els comensals puguin connectar entre si i amb l’entorn natural que els envolta. Aquesta és sens dubte una experiència molt especial i única.

Els banys de bosc són un altre dels seus serveis, es tracta de fer un passeig tranquil i en silenci pel bosc. L’aerobiologia forestal, el caminar lent, la relaxació, la respiració conscient ens permet connectar amb l’entorn a través de tots els sentits i experimentar alhora tots els seus beneficis.

Foto: Aromes al Bosc

Les nits màgiques són una altra opció per fer un viatge sensorial a través del bosc. En aquest cas es realitza sobretot a l’època d’estiu amb grups d’unes 20 persones les quals poden tastar la gastronomia silvestre, gaudir de la música en viu i sentir tota l’essència del bosc d’una forma molt diferent.

Els amants de la cuina també hi trobaran un taller de cuina silvestre. Els participants recullen plantes al bosc i elaboren receptes amb ingredients extrets directament de la natura; sens dubte, una altra manera molt original de connectar amb l’entorn natural i gaudir de les seves propietats.

Totes aquestes experiències estan dirigides a aquelles persones que vulguin sentir benestar, connectar amb la natura i millorar les relacions amb aquells qui els acompanyen, per això molts d’aquests serveis també són sol·licitats per empreses que busquen millorar les relacions laborals entre els seus treballadors i regalar alhora una experiència de pau i tranquil·litat.

Sens dubte les possibilitats d’un bosc són infinites i per això Aromes al Bosc està pensant a incloure ben aviat nous serveis relacionats amb l’acompanyament individual a través de la natura, així com una nova ruta de descoberta del bosc on es faran exercicis de connexió amb la natura, s’aprofundirà amb un parell o tres de plantes silvestres i es degustaran receptes elaborades amb aquestes mateixes plantes.

També s’oferiran noves experiències amb col·laboradors del món de l’art floral, les embarassades i Landart amb fibres vegetals aprofitant elements naturals del propi bosc, així com altres fibres.

Aquest any Aromes al Bosc incorpora experiències de tancament i benvinguda de les estacions de l’any. Ja s’ha fet el recolliment de l’hivern i en breu es durà terme “l’esclat de la primavera”. L’objectiu és fomentar i integrar cada cop més la mirada cíclica de la vida, conèixer i nodrir-nos de les singularitats de les estacions de l’any, i tenir més consciència del procés i els successos que formen part del procés de vida individual, alhora connectat amb la natura.

Per què Aromes al Bosc és sinònim de benestar?

Si recordem els tres principals eixos d’aquest projecte podrem entendre fàcilment perquè el relacionem directament amb el benestar: natura, boscos i cuina.

El bosc és una de les principals fonts de benestar, el simple fet d’estar-hi ja ens aporta beneficis a nivell físic i psicològic. De fet, diverses recerques científiques, sota el concepte ”medicina forestal”, corroboren que aquesta activitat disminueix notablement els nivells de cortisol (hormona de l’estrès), reduint alhora la tensió arterial i el sucre a la sang, millora la salut cardiovascular i metabòlica, la concentració, la memòria i activa el sistema immunitari.

Pel que fa a la cuina no podem passar per alt els aliments silvestres. En qualsevol de les experiències d’Aromes al Bosc apareixen aquests ingredients tan diferencials. Les plantes silvestres creixen en un medi canviant i per tant han de ser capaces de buscar la llum solar, d’adaptar-se al vent, als canvis de temperatura i als animals herbívors, entre molts altres factors inesperats que poden succeir durant el seu dia a dia. Aquesta persistència, força i capacitat de supervivència interna les nodreix de vitalitat, provocant que siguin més riques en principis actius, proporcionant-nos més vitamines, minerals, enzims i proteïnes que les que podem comprar o conrear.

Foto: Aromes al Bosc

El fet de menjar plantes silvestres garanteix el km0, assaborint així el territori i evitant totes aquelles conseqüències mediambientals que suposa no consumir un producte de proximitat, fresc i de temporada. Sense refinar ni processar, sense cap cost de producció o distribució, són un aliment a l’abast de tothom que, alhora, ens permet connectar de forma directa amb la natura.

Per últim cal destacar l’acompanyament i guiatge d’Aromes al Bosc. Abans de cada experiència els clients reben un qüestionari per tal de conèixer millor quines són les seves necessitats. A través d’aquest guiatge es determinen un tipus d’exercicis o altres, uns productes o altres… amb l’objectiu sempre de crear un espai de confiança i llibertat que permeti a tots els participants viure de la millor manera aquesta connexió amb la natura i sentir així tots els seus beneficis per a la seva salut i benestar individual.

La natura ens permet connectar amb nosaltres mateixos més fàcilment, respectar més els ritmes i relaxar-nos. Tot el que percebem a través dels sentits és el que ens dona informació i riquesa: els colors, els sons, les textures, les olors…

Els seus cicles, com ara les estacions, la lluna i el que està present en cada moment ens pot servir com a guia, com a aprenentatge per veure la vida d’una altra manera, d’una forma més tranquil·la i en definitiva més saludable.

Tots els boscos presenten les mateixes característiques?

Existeixen un seguit d’indicadors a l’hora d’escollir un bosc on dur a terme alguna d’aquestes experiències.

La presència d’arbres madurs i una estructura multi edat completa és un factor molt important en la tria d’aquests boscos. El grau de maduresa dels arbres ens indica la quantitat d’olis essencials que aquests desprenen, com més madurs més olis i per tant més beneficis a l’hora de respirar-los.

La varietat d’espècies d’arbres i de sotabosc també juga un paper molt important, així com la detecció d’arbres morts caiguts i la complexitat ecològica.

Foto: Aromes al Bosc

En qualsevol cas, és vital que l’espai sigui accessible i planer per facilitar l’arribada dels participants, indrets poc transitats i poc coneguts que permetin desenvolupar amb eficàcia l’experiència i preservar alhora el benestar del bosc per tal que segueixi essent natural, salvatge i silvestre.

Actualment no s’ofereixen moltes opcions diferents, ja que Aromes al Bosc prefereix conèixer bé aquells indrets on du a terme les seves activitats, és important haver establert prèviament un vincle amb el bosc.

Així doncs, amb tot el que ja sabem sobre Aromes al Bosc podem imaginar de quina manera és possible viure una experiència on els boscos, la gastronomia i el benestar connecten entre si per permetre’ns conèixer i escoltar l’entorn natural i cuidar de nosaltres mateixos o d’aquelles relacions personals o laborals que tant signifiquen per a nosaltres.

Descobreix molt més a la seva pàgina web: www.aromesalbosc.net