Ens trobem en un territori, on la natura ens ofereix una multitud de plantes i flors silvestres que són aptes per al nostre consum. Aquestes són molt nutritives, tenen un sabor més intens, són saludables i estan lliures de productes artificials. A més, no és necessari anar molt lluny per a aconseguir-les, ja que les podem trobar al nostre voltant.
Un dels requisits, però, que hem de tenir en compte abans de recol·lectar-les, és estar familiaritzat amb aquestes plantes per a estar en disposició de saber si són aptes o no. Per aquest motiu, si estàs interessat a aprendre més sobre les flors silvestres i tenir un vincle més estret amb la natura, aquest és el teu article. Continua llegint!

Aquest cop, l’Anaïs de Villasante, creadora d’experiències de connexió silvestres d’Aromes al Bosc, ens explica quina relació ha tingut amb les plantes i la natura des de ben petita: com hi jugava, observava i collia les flors per regalar-les. Un cop va ser més gran, va descobrir que moltes d’elles eren comestibles i a poc a poc va anar aprenent de grans mestres com les àvies remeieres de la Garrotxa, l’Astrid Van Ginkel, la Iolanda Bustos, l’Evarist March, el Marc Talavera, la Pilar Herrera i la Marisa Benavente. De mica en mica, va anar descobrint la diversitat del món silvestre i va aprendre a escoltar, a conèixer les plantes i va anar entenent el món subtil que s’hi amaga darrere.
Per què menjar silvestres?
La natura està plena de vida i ens brinda un ampli ventall de plantes i flors comestibles. Però, també és important, tenir en compte la nostra ubicació geogràfica i l’estacionalitat en la qual estem, ja que algunes plantes es mostren en una estació en concret com per exemple a principis d’hivern i altres que siguin més abundants a finals.
En tots els casos, cal saber que les plantes silvestres creixen on se senten més a gust i on el sòl és prou fèrtil amb els nutrients que cadascuna necessita. Alhora són capaces d’adaptar-se al medi malgrat les condicions meteorològiques, ja sigui el vent, la temperatura, la manca de llum natural o fins i tot, els animals herbívors. Aquesta força i capacitat de supervivència fa que tinguin més vitalitat i siguin més riques en principis actius proporcionant-nos més vitamines, minerals, enzims i proteïnes que les que podem comprar o conrear nosaltres mateixos.

A més, al menjar plantes silvestres assaboreixes el territori i consumeixes productes de km0 i 100% frescos, de temporada, sense processar ni refinar d’una manera autònoma, sense cost i està a l’abast de tothom! Així doncs, introduir plantes silvestres comestibles als teus àpats és molt enriquidor per a la teva dieta, amplies els sabors, textures i olors i també contribueixes a recuperar i fer que la cultura boscana continuï viva.
Cal tenir en compte, que actualment tenim una dieta poc rica en plantes o espècies, ja que el 90% dels aliments que consumim provenen d’unes 17 espècies (entre elles el blat, blat de moro i arròs ocupen l’espai més gran). Avui en dia, existeixen desenes de mil de plantes comestibles, però al llarg de la història se n’han cultivat unes 7.000, això implica una gran pèrdua de diversitat vegetal en l’alimentació i en la nostra dieta.

Alguns suggeriments de recol·lecció
Ara que ja tens alguna noció més sobre les plantes silvestres comestibles, et proposem una sèrie de suggeriments perquè tinguis en compte abans de la seva recol·lecció i també esmentarem algunes de les plantes més comunes que podem trobar a l’hivern i les seves propietats per aprofundir més en el món de les plantes.
- Demana permís a la planta abans de la recol·lecció.
- Fes una recollida nòmada. Agafa fulles i flors de diverses plantes silvestres comestibles per preservar el benestar de la planta i la seva reproducció.
- Millor en dies secs i assolellats
- Agafa només el que necessitis
- Porta un cistell, bossa de tela o paper o pot de vidre. Evita les bosses de plàstic, ja que aquestes contaminen i, a més, ofeguen les plantes.
- Recorda que després de la recol·lecció, cal dedicar temps a la tria de les plantes, treure les parts malmeses i deixar-la lliure d’insectes i fongs.
També assegura’t…
- Que és la planta que busques (utilitzar els sentits també et pot ajudar)
- Saber quina part de la planta és comestible, i si es pot menjar crua, cuita o en infusions.
- Conèixer indrets que no estiguin contaminats ni fumigats, llocs on no es passegin gossos i ni transitin cotxes.
Abans de començar…
- Aprenen tot el que calgui sobre poques plantes i observa tot el seu cicle.
- Escull algun recorregut i passeja-hi durant el llarg de l’any per veure com evolucionen les plantes.
- Consulta el catàleg d’espècies amenaçades a Catalunya, perquè necessites permís per poder recol·lectar-les.
Cap blanc o Ravenissa blanca
És una planta apte per al nostre consum. Les seves flors, fulles, arrels i llavors són totalment comestibles i es pot utilitzar crua o cuita. Té un sabor picant ideal per fer una vinagreta, i el seu gust et pot recordar a la mostassa o al wasabi, depèn del teu paladar. A més, conté Vitamina C i és una planta depurativa. Podem trobar-la escampada pels camps, en els marges dels conreus i vora els camins. Tot i que sol ser més protagonista a la tardor-hivern, també es pot arribar a trobar florida durant tot l’any.

Borratja o Borraina o herba de la tos o Orella d’Os o Pa i Peixet
Una altra planta comestible és la Borratja. Les seves fulles tenen força vitamina C i es poden menjar crues a les amanides o bé, es poden fer bullides, saltades o arrebossades. És una planta que es troba en marges, horts, herbassers i espais freqüentats pels humans. Les seves flors seques es poden utilitzar per calmar la tos i també per disminuir la febre, i el suc d’aquesta planta abans de la floració és diürètic: neteja els ronyons i afavoreix l’orina.

Melic de Venus o Botó de Paret
El Melic de Venus és una planta apta pel nostre consum, que podem trobar en zones ombrívoles, en parets o murs. Té unes fulles comestibles i molt carnoses. Aquestes es poden utilitzar per a les amanides o com a base per un aperitiu. També és una planta considerada una tirita del bosc, ja que es pot aplicar directament a la zona de la ferida havent pelat abans l’epidermis de la fulla i així, és una superfície vegetal totalment estèril. També serveix com a antiinflamatòria quan s’aplica com a cataplasma amb la fulla aixafada.

Malva
I per últim, la Malva és una planta totalment comestible. Les seves fulles contenen molts mucílags i s’utilitza per espessir les salses, caldos i sopes. Cal tenir en compte, però, que quan l’ataca la roya (uns fongs que apareixen com a taques vermelloses sota la fulla) ja no es pot consumir. Els seus fruits en forma de formatgets o carabassetes són boníssims, tendres i crus. A l’estiu pels nens és com una llaminadura del bosc, ja que tenen un punt dolç.
Les seves flors crues es poden utilitzar per infusions i les fulles tendres es poden menjar crues o cuites com a verdures. Normalment, és una planta que floreix a finals d’hivern fins a l’octubre i viu a les vores dels camins, cementiris, llocs humanitzats, allà on el sòl té nitrogen. També és una planta imprescindible per tenir a la farmaciola, ja que té moltes propietats i usos. S’utilitza per fixar el calci al nostre organisme, curar els refredats, disminuir les inflamacions, o evitar els restrenyiments.

Viu la natura en primera persona
Si encara no t’hem convençut, l’Anaïs d’Aromes del Bosc et convida el pròxim diumenge 26 de febrer al taller: “Cuinem silvestre hivern” que tindrà lloc d’11 a 15 h a l’espai Papalluna, Estanyol.
Un taller que es desenvoluparà en un espai enmig del bosc i que tindrà com a finalitat aconseguir un vincle més estret amb la natura. En primer lloc, s’oferirà una petita passejada de connexió i reconeixement de plantes i tot seguit, s’elaboraran receptes silvestres i s’acabarà fent un dinar tots junts per llepar-se els dits. És moment d’endinsar-te en la naturalesa i conèixer en primera persona el món de les plantes silvestres. ¿A què esperes?
