Any nou, vida nova

Quantes vegades ens hem dit això d’“any nou, vida nova”, mentre brindem amb una copa de cava la nit del 31 de desembre. La vida de tot ser humà està marcada per cicles que es succeeixen els uns als altres. Per això és cabdal saber com tancar-los, per poder iniciar-ne de nous.

Aquesta sensació de tancament de cicle, d’una etapa que acabarà, pot ser font de pors generades pel fet de desconèixer el que vindrà. Així mateix, també pot ser font d’ansietat.  Quan s’acaba l’any són molt comunes les presses per fer tot allò que ens havíem proposat per aquell any però que no hem tingut temps de fer. Quantes vegades hem tingut la sensació de què l’any ha passat volant i de què no ens ha donat temps a fer tot el que volíem fer? És important superar totes aquestes pors i ansietats, i centrar-nos en la part positiva que comporta un canvi d’etapa. Quan tanquen un cicle tenim l’oportunitat de reinventar-nos, de canviar aspectes de la nostra vida o de fer nous plans i propòsits. Podríem comparar aquest canvi amb una pàgina en blanc on tenim plena llibertat per escriure el que vulguem, sempre que ho fem dins dels marges del foli. Ben sabies són les paraules del filòsof Sòcrates: “el secret del canvi és enfocar tota la teva energia, no en la lluita contra allò que és vell, sinó en la construcció d’allò nou”. Deixem el passat al passat i centrem-nos en escriure el nostre futur.

Cal destacar que tot tancament de cicle ha de comportar un període previ de reflexió. Un moment dedicat a un mateix en el que puguem avaluar les coses bones i dolentes del cicle anterior, per mantenir aquells elements positius i corregir aquells negatius. Sense aquesta fase de reflexió, pot ser que continuem ensopegant amb la mateixa pedra de forma repetida.

El tancament de cicle cal que es converteixi en una celebració de tot allò bo que ens ha brindat el cicle anterior i de les coses bones que ens aportarà el nou. Aprofita aquesta nova etapa per fer allò que no has tingut temps de fer a l’anterior. Estudia, llegeix, treballa alguna de les teves habilitats, fes exercici, coneix a gent, surt de festa, viatja, aprèn swahili, apunta’t a pilates… Troba temps per fer allò que t’agrada i canvia el xip per a què  t’agradi allò que has de fer. Aprofita per intentar canviar aquells aspectes de la teva vida amb els que no estàs content@ i conforme. Remarquem aquí la paraula “intentar”, ja que és important evitar obsessionar-se i autocastigar-se per no haver assolit els propòsits establerts. Per això, marcar-se objectius realistes i realitzables és crucial. De la mateixa manera, és important ser constant i autoexigent amb un mateix per tal d’assolir-los, sempre que es faci dins d’uns límits raonables. Intentar-ho i no aconseguir-ho no és el problema, el problema és deixar-ho d’intentar.

Aquí van alguns consells per superar aquest canvi de cicle de la millor forma possible:

  • Fes un balanç de les coses bones i dolentes del cicle anterior
  • Reconeix els aprenentatges assolits
  • Sigues agraït per tot allò viscut, tant pels episodis bons com pels dolents
  • Felicitat per la teva transformació, per petita que hagi sigut, i pels objectius assolits, encara que només n’hagis assolit un
  • Estableix nous propòsits que siguin assolibles i realistes. Tu ets el/la que millor et coneixes
  • Tingues una ment oberta i positiva pel nou any. Sigues flexible i accepta el canvi com a part inseparable de la vida
  • Sigues feliç i valora els petits plaers de la vida

Només ens queda desitjar-vos a tots un molt feliç canvi de cicle per aquest 2020!