10 tendències en nutrició i alimentació saludable que seran claus per al benestar

La preocupació per tenir cura del nostre benestar personal ha anat guanyant terreny amb passes de gegant durant els últims anys, especialment entre aquelles persones que han pres consciència de la importància de la salut física i emocional a través de l’alimentació.

Ser conscients de la nostra dieta, de la diversitat d’aliments que escollim per als nostres plats, així com de la manera de cuinar-los i dels valors i actituds que ens motiven a fer-ho, té una incidència directa en el nostre benestar. Les empreses membres del Club Salut i Benestar, comparteixen aquesta premissa i és per això que tenen en compte la importància d’oferir-nos propostes d’alimentació saludable dins la seva oferta de serveis.

Entre ells, la Marta Romaní, experta en nutrició conscient i la Clara Pallarès, xef de Can Felicià i divulgadora gastronòmica, aconsellen als seus clients per a millorar el seu benestar mitjançant algunes pautes de nutrició saludable. Hem parlat amb elles sobre les noves tendències cap a una alimentació més healthy, a les quals remarquen, també s’ha afegit una creixent preocupació pel manteniment i respecte del medi ambient.

1. Els beneficis del consum d’aliments fermentats

Al cos humà existeixen de mitjana 1,5 quilos de bacteris, i al contrari del que podem pensar, aquests són absolutament imprescindibles per al correcte funcionament dels intestins i de l’organisme en general. Els fermentats com els iogurts, els tes kombutxa, el quèfir o el xucrut milloren notablement el trànsit intestinal i reforcen la flora bacteriana que necessitem per a processar els aliments.

2. Més consum de varietats locals, productes km 0 i d’hortes locals 

Els trasllats quilomètrics d’un producte des d’una ciutat (o país) fins a un altre punt llunyà augmenten les emissions de gasos contaminants molt més del que seria necessari si es repartissin únicament entre els comerços i habitatges locals. Prenent consciència d’això, els consumidors més conscienciats aposten per consumir productes locals i de temporada, assegurant aliments frescos i més respectuosos. 

Foto Matthias Hespe de Javi Cabrera

3. La importància dels vegetals, no només com a acompanyament

Aquesta tendència va molt unida al denominat moviment veggie, cada dia més aclamat entre joves i no tan joves. I és que els “vegetals” sovint han estat associats al concepte “d’acompanyament” des que els consumidors vam poder començar a permetre’ns productes d’origen animal en abundància. Però avui dia, tots els estudis ens reafirmen que són les verdures, les fruites, els llegums o els tubercles els que haurien d’ocupar la major part dels nostres plats diaris. 

4. Gastrobotànica, plantes, flors silvestres i algues a la cuina

La Marta Romaní ens recorda que les plantes silvestres, les flors i altres espècies aromàtiques que creixen al nostre entorn presenten un gran nombre de nutrients com minerals, vitamines i fitoquímics que en molts casos són terapèutics i beneficiosos per a la nostra salut. És per això que aquests ingredients i altres propostes com les algues de llac sempre formen part dels seus tallers i propostes formatives de nutrició conscient. La gastrobotànica posa al nostre abast de forma més ecològica alternatives vegetals per a poder alimentar-nos variadament, descobrir nous sabors i sense necessitat de desplaçar-nos a grans distàncies.

Foto Marta Romaní

5. Els peixos blaus petits

Malauradament, cap producte de la mar està totalment lliure de contaminació a causa de l’actual estat de les aigües en tot el planeta, però alguns peixos blaus més petits, com la sardina, el verat i el sorell, són dels menys contaminats per metalls pesants i són molt rics en àcids grassos omega. La realitat és que els peixos són font de proteïnes, vitamines, minerals i greixos naturals que aporten diversos beneficis al nostre organisme com la disminució de la pressió arterial o l’augment de calci als nostres ossos.

6. Germinats i llavors per enriquir qualsevol plat

Tot i que abans eren considerats “l’aliment dels ocells”, la veritat és que avui en dia molts consumidors no assaboreixen de la mateixa manera els seus plats sense un nutritiu toc de llavors o germinats d’alguna planta. A més del sabor únic que hi aporten, són aliments que enriqueixen enormement els beneficis per a la salut dels nostres àpats, gràcies a la seva gran concentració de propietats nutricionals. 

Foto Cuina Can Felicià

Aprofitament dels productes i zero waste

El moviment zero waste (“zero desaprofitaments” en català) es basa a reduir l’impacte ecològic disminuint la generació de residus, consumint només el necessari per a sobreviure amb bona qualitat de vida. Els seguidors d’aquest concepte intenten disminuir al màxim el consum de productes no reciclables, de plàstics i qualsevol altra deixalla no orgànica. A la cuina, aprofiten els recipients i totes les restes reutilitzables per a generar noves receptes, donant noves oportunitats als aliments abans de llençar res. 

8. Experimentació amb la cocteleria sense alcohol

Per què renunciar a la deliciosa combinació de sabors d’un còctel si no vols prendre’l amb alcohol? La tendència cap a un estil de vida més sa també incentiva el creixement de les seves versions 0% alcohol, ampliant el públic objectiu de la cocteleria, creant nous moments de consum i aconseguint un resultat molt més beneficiós per a l’organisme.

Foto Matthias Hespe de Javi Cabrera

9. La gastronomia i l’alta cuina també es tornen més saludables

L’alta cuina s’està beneficiant (i molt) dels productes més ecològics i sans, ja que no només no ha de renunciar al sabor, l’elegància i l’elaboració dels seus plats, sinó que a més pot convèncer als comensals de la qualitat culinària que ofereix en tots els sentits. Són molts els xefs i personalitats reconegudes de l’alta cuina que han apostat per afegir l’eix saludable a les seves cartes, una tendència que ja podem observar a les grans cuines de tot el món i de manera especial a l’oferta gastronòmica de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

10. Materials més sostenibles a la cuina i a la taula

La Clara Pallarès de Can Felicià ofereix una cuina natural i de temporada, amb productes locals, frescos i ecològics, però també és una ferma defensora de la idea que l’alimentació saludable pot anar més enllà dels ingredients, expandint-se a tot allò que l’envolta. Per això cada cop més hostalers opten per versions més ecològiques dels seus utensilis i, fins i tot, de la decoració de les sales per continuar vetllant per la salut del nostre planeta. 

Et convidem a posar a prova a la cuina i a la taula, totes aquestes tendències per a una alimentació més saludable i més conscient, que tingui en compte el seu impacte per a la nostra salut i per a la del planeta, tot amb l’objectiu de garantir al màxim el nostre benestar i el del nostre entorn.